Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
ασ̆ουρές (ασουρές),ο
Έδεσμα.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για νηστίσιμο φαγητό με διάφορα όσπρια (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα ασ̆ουρές,ο, 83). Ο Ξενοφών Π. Φαρμακίδης στο Γλωσσάριό του σημειώνει πως είναι έδεσμα, συνηθιζόμενο από τους Οθωμανούς (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα ασ̆ουρές,ο, 454). Την τουρκική προέλευση του εδέσματος επισημαίνει και ο Ιωάννης Ερωτοκρίτος στο Γλωσσάριό του. Αναφέρει πως είναι ένα πολυσύνθετο φαγητό, που κατασκευάζεται από διάφορα φαγώσιμα (μέλι, ελιές, σιτάρι κ.λπ.) αναμεμιγμένο με κουκιά (Κυπρή 1989, λήμμα ασ̆ουρές,ο, 16). Η Ευγενια Πέτρου-Ποιητού αναφέρει πως είναι γλυκό από διάφορα δημητριακά, που τρώγεται συνήθως στις γιορτές των Χριστουγέννων (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Ασουρές, 28).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. τουρκ. aşure (αραβ. aşūrā) (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα ασ̆ουρές,ο, 83) = το όνομα της 10ης ημέρας του 1ου μήνα Μουχαρέμ. Η πουτίγκα του Νώε. Φτιάχνεται σε ανάμνηση του τελευταίου γεύματος στην Κιβωτό (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Ασουρές, 28). Μεταφορικά λέγεται έτσι από τους Χριστιανούς κάθε είδος φαγητού, που ψήνεται μέχρι να διαλυθεί και που παρασκευάζεται με διάφορα υλικά: «Το φαῒν μας σήμερα έν' τέλεια ασ̆ουρές» (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα ασ̆ουρές,ο, 454). «Έν τέλεια ασ̆ουρές», λέγεται για τα φαγητά, όταν αυτά δεν είναι καλά παρασκευασμένα (Κυπρή 1989, λήμμα ασ̆ουρές,ο, 16; Γιαγκουλλής 2009, λήμμα ασ̆ουρές,ο, 83).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Κατασκευάζεται ως εξής: Βράζουν κουτσ̆ούδκια -φούλια κατά τους Έλληνες της Αιγύπτου- και πουρκούριν σε έψημαν. Τα ψήνουν, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν πολτός. Στη συνέχεια, τον πολτό τον τοποθετούν σε πιάτα και από πάνω βάζουν σουσάμι και σταφίδες (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα ασ̆ουρές,ο, 454).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Μερικοί πιστεύουν ότι αυτήν την ημέρα «γνωρίστηκαν ο Αδάμ και η Εύα». Σε πολλές περιοχές υπάρχει το έθιμο να φτιάχνουν το γλυκό αυτό σε σπίτια με ανύπαντρα κορίτσια. Είναι σύμβολο καλοτυχίας και αφθονίας (Πέτρου-Ποιητού 2013, 28).
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Οι Αλεβίτες, για να τιμήσουν τη μνήμη του ιμάμη Χουσεΐν και των 12 συντρόφων του, βάζουν στον ασ̆ουρέν 12 διαφορετικά υλικά (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Ασουρές, 28).
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1989), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Γ΄, Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτοκρίτου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XIV, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Τόνια Ιωακείμ, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής