Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
σησαμόπιττες,οι
Η συνταγή προέρχεται από τη Μαραθάσα. Οι σησαμόπιττες ήταν ένα από τα προϊόντα που πουλούσαν οι Μαραθεύτες στα πανηγύρια μαζί με οπωρικά, ξηρούς καρπούς, σουσιούκκον και παστέλλιν.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
σησαμόπιτες Πρόκειται για γλυκό έδεσμα από σησάμι και χαρουπόμελο, έψημαν ή ζάχαρη.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < σησάμιν + πίττα (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα σησαμόπιττα,η, 423)
Υλικά Συνταγής
500 γρ. έψημαν 500 γρ. σησάμι καλαμποκέλαιο
Εκτέλεση Συνταγής
Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε ελαφρά το σησάμι ανακατεύοντας το συνεχώς. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το έψημαν να βράσει για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει (προσοχή να μην παραβράσει και καραμελώσει!). Προσθέτουμε το καβουρδισμένο σησάμι και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, παίρνοντας μία μικρή κουταλιά από το μείγμα. Τη ρίχνουμε σε ένα πιάτο και αν, μόλις κρυώσει, ξεκολλήσει άνετα, τότε είναι έτοιμο. Βγάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να κρυώσει. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αλείφουμε με καλαμποκέλαιο. Πασπαλίζουμε με ελαφρά καβουρδισμένο σησάμι και ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε. Μετά από 15 λεπτά το χαράζουμε σε ρόμβους και, στη συνέχεια, αφού έχει κρυώσει καλά, κόβουμε κανονικά τα κομμάτια και τα φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο!), βάζοντας κομμάτια λαδόκολλας ανάμεσα για να μην κολλάνε (Κυθραιώτου 2013, 73).
Μέθοδος Μαγειρέματος
καβούρδισμα / βράσιμο και ψήσιμο σε κατσαρόλα
Σχόλια Συνταγής
Οι σησαμόπιττες παλιά γίνονταν με έψημαν και σουσάμι. Το έψημαν έπρεπε να βραστεί μαζί με λίγο ασπρισμένο σουσάμι και να καταστηθεί μέχρι να μετατραπεί σε ένα παχύρευστο χυλό. Τον χυλό αυτό τον έχυναν στη συνέχεια πάνω σε στρώμα ασπρισμένου σουσαμιού που βρισκόταν απλωμένο σε καθαρό ρούχο σε πάγκο ή τραπέζι. Προτού κρυώσει, πρόσθεταν σουσάμι και στην άλλη μεριά γινόταν η μορφοποίηση των πιτών, οι οποίες αφού κρύωναν, μπορούσαν να συσκευαστούν (πολλές μαζί) μέσα σε ρούχο και να είναι έτοιμες για τη μεταφορά και την πώλησή τους. Κατά τα τελευταία χρόνια οι σησαμόπιττες γίνονταν με ζάχαρη αντί χαρουπόμελου και ήταν άσπρες. Ο τρόπος παραγωγής τους ήταν ο ίδιος, αλλά στη θέση του χαρουπόμελου έμπαινε ζάχαρη που διαλυόταν σε λίγο νερό (Ιωνάς 2001, 229-230).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Οι σησαμόπιττες ήταν ένα από τα προϊόντα που πουλούσαν οι Μαραθεύτες στα πανηγύρια μαζί με οπωρικά, ξηρούς καρπούς, σιουσιούκκο και παστέλλιν που προσέλκυαν το ενδιαφέρον όλων των παιδιών. Πωλούνταν συνήθως μέσα σε κομμάτι κατσαρόκολλας [χαρτί άσπρο γυαλιστό που χρησιμοποιούσαν και οι χασάπηδες] (Ιωνάς 2001, 229-230).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Ο Καλοπαναγιώτης είναι γνωστός για τα προϊόντα του μούστου, το μέλι αλλά και τις περίφημες σησαμόπιττες από έψημα. Οι μικροέμποροι του χωριού όργωναν για δεκαετίες όλη την Κύπρο και πωλούσαν την πραμάτεια τους στις πανηγύρεις του νησιού (Κυθραιώτου 2013, 21).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Ιωνάς Ι. (2001), Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧΧΧVΙΙ, Λευκωσία. Κυθραιώτου Φ. (2013), Γαστρονομικός οδηγός Μαραθάσας, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού-Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Τόνια Ιωακείμ, Πετρούλα Χατζηττοφή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής