Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Κατεΐφι με τυρί και σιρόπι
Παραλλαγή του γνωστού κανταϊφιού, στην οποία το φύλλο τοποθετείται στο ταψί σε δύο στρώσεις, ενώ στο ενδιάμεσο παρεμβάλλεται τυρί. Το κυπριακό στοιχείο της συνταγής εντοπίζεται στη χρήση της αναρής (ντόπιας μυζήθρας) ή φρέσκου κατσικίσιου τυριού.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κανταΐφι με τυρί και σιρόπι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
(για ταψί 21 εκατοστών) 300 γραμμάρια φύλλο κανταΐφι 200 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος (λιωμένο) 250 γραμμάρια άσπρο μαλακό τυρί (αναρή ή φρέσκο κατσικίσιο) Για το σιρόπι: 1½ φλιτζάνι ζάχαρη 1½ φλιτζάνι νερό 5 σταγόνες χυμός λεμονιού
Εκτέλεση Συνταγής
Αλείφουμε το ταψί με λίγο βούτυρο, απλώνουμε το μισό φύλλο και ραντίζουμε με το μισό βούτυρο. Απλώνουμε από πάνω το τυρί, τριμμένο με τα δάχτυλα, και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μισό φύλλο, το οποίο ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε το κανταΐφι σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC για περίπου 30΄. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3΄. Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν βγάλουμε το κανταΐφι από τον φούρνο, κι ενώ είναι ακόμη ζεστό, το περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι και το αφήνουμε να το απορροφήσει για ½ ώρα. (Μιχάλης Γενναδίου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο. Βράσιμο.
Σχόλια Συνταγής
Σερβίρουμε το κανταΐφι συνοδεύοντάς το με γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας (Μιχάλης Γενναδίου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Μιχάλης Γενναδίου (11 ετών, μαθητής του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσας «Στυλιανός Λένας») από αφήγηση της γιαγιάς του, Ελλούς (68 ετών, τόπος καταγωγής: Περιστερώνα). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής