Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Πίττα αγγλικού στιλ με αφέλια και πουρέ
Η αγγλική κουζίνα συναντά την παραδοσιακή κυπριακή σε μια σύγχρονη, διεθνή συνταγή προσαρμοσμένη στις γνωστές ντόπιες γεύσεις. Τα αφέλια μετατρέπονται σε γέμιση για την πίτα, και το πιάτο συνοδεύει πουρές.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πίτα αγγλικού στιλ με μικρά κομμάτια χοιρινού κρέατος ψημένα σε κρασί και κόλιανδρο, και πουρές.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη της πίτας: 500 γραμμάρια αλεύρι φαρίνα 250 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο 1 αυγό κτυπημένο Λίγο νερό (αν χρειαστεί) Για τα αφέλια: 1 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς λίπος, κομμένο σε κύβους 1 ποτήρι κόκκινο κρασί 1 κουταλιά σούπας κόλιανδρος ξηρός 6 κουταλιές σούπας λάδι ½ κουταλάκι κανέλα 1 κουταλάκι σούπας Corn Flour 3 ποτήρια νερό Αλάτι, πιπέρι Για τον πουρέ πατάτας: 10 πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κύβους 1 ποτήρι γάλα 1½ κουταλάκι του γλυκού βούτυρο Λίγο τριμμένο σκόρδο Αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε για λίγο το κρέας. Προσθέτουμε το κρασί και τον κόλιανδρο, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και 3 ποτήρια νερό. Αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 1 ώρα και 15΄. Φτιάχνουμε τη ζύμη βάζοντας το αλεύρι και το βούτυρο να κτυπηθούν στο μίξερ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Εξετάζουμε με ένα πιρούνι αν έχει ψηθεί το κρέας, παρατηρώντας αν είναι αρκετά μαλακό και αν έχει απορροφήσει τα υγρά του. Αν το κρέας είναι έτοιμο, ετοιμάζουμε τη ζύμη ανοίγοντας με το μαδράτζι (τον πλάστη) φύλλο πάχους 5 χιλιοστομέτρων. Κόβουμε το φύλλο σε δύο κομμάτια, στο μέγεθος του ταψιού μας. Απλώνουμε το ένα κομμάτι στη βάση του ταψιού μας. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας το Corn Flour και ανακατεύουμε. Απλώνουμε τα αφέλια στο ταψί, τα καλύπτουμε με το δεύτερο κομμάτι της ζύμης και αλείφουμε με λίγο από το κτυπημένο αυγό. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Προσθέτουμε στις πατάτες το γάλα και το βούτυρο και τις λειώνουμε. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και τριμμένο σκόρδο. (Άννα Παφίτη, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Σοτάρισμα. Ψήσιμο σε κατσαρόλα. Ψήσιμο σε φούρνο. Βράσιμο.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Άννα Παφίτη (13 ετών, μαθήτρια του Pascal English School Larnaca) από αφήγηση της Παναγιώτας Ανδρέου (36 ετών, τόπος διαμονής: Κίτι). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής