Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Χαλουβάς με τερατσόμελο
Το μείγμα του χαλουβά αποτελείται από καβουρδισμένο αλεύρι, σησάμι και χαρουπόμελο. Πλάθεται σε στρογγυλές μπάλες. Η συνταγή προέρχεται από την Δρυνιά της επαρχίας Πάφου.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Χαλβάς με χαρουπόμελο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1½ ποτήρι σησάμι, ασπρισμένο και πλυμένο 3 ποτήρια αλεύρι χωριάτικο 1 ποτήρι σιμιγδάλι 1 ποτήρι χαρουπόμελο ½ ποτήρι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση Συνταγής
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε στο τηγάνι λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να κοκκινίσει. Σε άλλο τηγάνι καβουρδίζουμε χωρίς λάδι το σησάμι. Προσθέτουμε το σησάμι στο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε στο μείγμα το χαρουπόμελο και ανακατεύουμε. Πλάθουμε στρογγυλές μπάλες και σερβίρουμε. (Μαρίνα Μεσημέρη, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Καβούρδισμα.
Σχόλια Συνταγής
Για να πετύχει ο χαλουβάς χρειάζεται καλό πλάσιμο και λίγο χαρουπόμελο (Μαρίνα Μεσημέρη, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Με παρόμοιο τρόπο φτιάχνεται ο χαλβάς με έψημα (πετιμέζι). Συγγενικό έδεσμα είναι και τα μαρωνίτικα σιαμααμούς.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Μαρίνα Μεσημέρη (12 ετών, μαθήτρια του Γυμνασίου Ύψωνα) από αφήγηση της Μερόπης Νεοκλέους (70 ετών, Ύψωνας). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής