Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Καουρμάς με σούπα αυγολέμονη
Το κρασάτο αρνάκι του καβουρμά συνδυάζεται με την πιο διαδεδομένη και αγαπημένη στην Κύπρο σούπα, την αυγολέμονη με ρύζι. Η συνταγή προέρχεται από τον Αναλιόντα της επαρχίας Λευκωσίας.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Καβουρμάς με σούπα αυγολέμονο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τον καουρμά: 1 κιλό αρνάκι 1 κουταλιά σούπας φυτικό βούτυρο ½ ποτήρι φιστικέλαιο Χυμός από 1 λεμόνι Κρασί Αλάτι Για τη σούπα: ¾ ποτηριού ρύζι γλασέ 2 αυγά Χυμός από 2 λεμόνια Αλάτι, πιπέρι, κανέλα
Εκτέλεση Συνταγής
Παίρνουμε ένα κιλό αρνάκι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια. Αφαιρούμε τα περιττά λίπη, το πλένουμε, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια κούπα. Παίρνουμε το κρασί και περιλούζουμε το κρέας. Το αφήνουμε 10’ να τραβήξει το κρασί παντού. Παίρνουμε μια βαθειά κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το φυτικό βούτυρο (spry) και το φιστικέλαιο, και τα αφήνουμε να κάψουν (να βγάζουν λίγο αχνό). Βάζουμε το αρνάκι στο καυτό λάδι. Το αφήνουμε να κοκκινίσει από τη μια μεριά και το γυρίζουμε με μεγάλη πηρούνα και από την άλλη. Προσθέτουμε το κρασί που έμεινε στην κούπα και ψήνουμε ώσπου να κοκκινίσει το αρνάκι. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Περιμένουμε λίγο, και γυρίζουμε τα κομμάτια από την άλλη μεριά. Βάζουμε στην κατσαρόλα αρκετό νερό, έτσι ώστε να σκεπαστεί το κρέας. Προσθέτουμε το ανάλογο αλάτι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφού κοχλάσει το φαγητό, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Το αφήνουμε μισοσκέπαστο να ψηθεί για περίπου 1 ½ ώρα. Δοκιμάζουμε το κρέας και όταν έχει μαλακώσει αρκετά, το φαγητό είναι έτοιμο! Παίρνουμε μια βαθουλή κατσαρόλα και με την τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε εκεί το ψημένο κρέας, μαζί με λίγο από το ζουμί. Το σκεπάζουμε να μείνει ζεστό ώσπου να το σερβίρουμε. Παίρνουμε το ζουμί από την κατσαρόλα που ψήσαμε το κρέας και το περνάμε από τρυπητό σκεύος, για να μείνουν εκεί τα μικρά κοκαλάκια από το κρέας. Το καθαρό ζουμί το ξαναβάζουμε στη βαθειά κατσαρόλα. Συμπληρώνουμε με νερό για να κάνουμε τη σούπα (περίπου μέχρι το μισό της κατσαρόλας). Προσθέτουμε και λίγο αλάτι. Παίρνουμε το ρύζι γλασέ, το πλένουμε καλά και το αφήνουμε στο τρυπητό να στραγγίσει. Βράζουμε το ζουμί και προσθέτουμε το ρύζι. Το αφήνουμε να ψηθεί για 10΄, έχοντας ανοιχτή την κατσαρόλα. Ετοιμάζουμε τα υλικά για το αυγολέμονο. Παίρνουμε ένα βαθουλό πιάτο και σπάζουμε μέσα 2 αυγά. Κτυπούμε καλά τα αυγά με το πηρούνι, και μετά προσθέτουμε σ’ αυτά το χυμό 2 λεμονιών. Παίρνουμε με τη βαθουλή κουτάλα λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα. Τον προσθέτουμε λίγο-λίγο στα αυγά, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το πηρούνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα με το ρύζι το αυγό με το λεμόνι. Ανακατεύουμε με τη βαθουλή κουτάλα αρκετές φορές. Για να πετύχουμε καλή γεύση, δοκιμάζουμε τη σούπα. Αν θέλει περισσότερο αλάτι ή λεμόνι τα προσθέτουμε πριν σβήσουμε τη φωτιά. Η σούπα είναι έτοιμη. Από πάνω ρίχνουμε λίγη κανέλα και λίγο μαύρο πιπέρι. (Μαρίνα Κολοκοτρώνη, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Για τον καουρμά: Μαρινάρισμα. Τηγάνισμα. Ψήσιμο σε κατσαρόλα. Για τη σούπα: Βράσιμο.
Σχόλια Συνταγής
Στο τραπέζι σερβίρουμε τη σούπα σε βαθουλό πιάτο και το αρνάκι διπλά σε ξέβαθο (ρηχό) πιάτο. Μπορούμε να συνοδέψουμε με ραπανάκι (Μαρίνα Κολοκοτρώνη, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Μαρίνα Κολοκοτρώνη (11 ετών, μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείο Αγίου Δημητρίου, Στρόβολος) από αφήγηση της Δέσπως Χαραλάμπους (70 ετών, Ακρόπολη Λευκωσίας). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής