Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Γεμιστά
Αρκετά είναι τα λαχανικά που προσφέρονται για την παρασκευή του συγκεκριμένου πιάτου. Κολοκύθια, πιπεριές, αγκινάρες, ντομάτες, κρεμμύδια και μελιτζάνες αδειάζονται προσεκτικά, γεμίζονται με μείγμα από κιμά και ρύζι, και ψήνονται στο φούρνο.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Γεμιστά. Λαχανικά με γέμιση από ρύζι και κιμά.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Για τη γέμιση: 1 κιλό χοιρινός κιμάς 1¼ ποτήρι ρύζι ¾ ποτηριού ελαιόλαδο 3 ντομάτες και το εσωτερικό από τις 5 ντομάτες για γέμισμα 4 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 2 κουταλιές σούπας δυόσμο ξηρό τριμμένο ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού Αλάτι, πιπέρι Λαχανικά για γέμισμα: 5 ντομάτες μέτριες στρογγυλές 5 κολοκυθάκια 2 μεγάλα κρεμμύδια 4 πιπεριές 4 μελιτζάνες ½ ποτήρι ελαιόλαδο 3 τριμμένες ντομάτες 1 κύβο ζωμό κότας ή λαχανικών Εκδοχή Β΄ Για τη γέμιση: 1 κιλό κιμάς χοιρινός 1 ποτήρι ρύζι γλασέ 2 ποτήρια χυμό ντομάτας ή και σάλτσα 1 ποτήρι χυμό λεμονιού 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο 1 φλιτζανάκι μαϊντανός 1 κουταλάκι κανέλα 1 κουταλάκι αρτύματα (πιπέρι) Μερικά φύλλα δυόσμο Λαχανικά για γέμισμα: κολοκύθια, πιπεριές, αγκινάρες, ντομάτες, κρεμμύδια Για το ψήσιμο: 1 ποτήρι νερό Χυμός από 1 λεμόνι Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Αδειάζουμε το εσωτερικό από τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τις ντομάτες. Κρατάμε την περιοχή του κοτσανιού για να την χρησιμοποιήσουμε ως καπάκι όταν θα κλείσουμε τα γεμιστά. Καθαρίζουμε τα μεγάλα κρεμμύδια, τα χαράζουμε κατά μήκος μέχρι το κέντρο και τα βράζουμε σε νερό για περίπου 10΄, μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ανοίγουμε προσεκτικά τα φύλλα ένα-ένα. Αναμειγνύουμε τον κιμά, το ρύζι και το κρεμμύδι, προσθέτουμε τις 3 ντομάτες τριμμένες μαζί με το εσωτερικό των ντοματών που αδειάσαμε, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι, το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε τα λαχανικά με το μείγμα του κιμά και τα τοποθετούμε στο ταψί. Περιχύνουμε τα γεμιστά με ½ ποτήρι ελαιόλαδο, 3 τριμμένες ντομάτες, 2 ποτήρια νερό και ένα ζωμό κότας ή λαχανικών. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στο φούρνο για ½ ώρα στους 180οC. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 10΄, μέχρι να ροδίσουν. (Ιουλιάνα Τσιάκκα, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013) Εκδοχή Β΄ Αναμειγνύουμε το ρύζι, τον κιμά, το λεμόνι, τον ντοματοχυμό, το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα, το μαϊντανό, το δυόσμο και το ελαιόλαδο. Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα γεμίζουμε με το μείγμα. Τοποθετούμε τα γεμιστά μέσα σε ταψί. Από πάνω ρίχνουμε λίγο λάδι, χυμό από ένα λεμόνι και ένα ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε τα γεμιστά με αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο. Μετά από 1 ώρα ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και αφήνουμε το φαγητό στο φούρνο για ακόμη 30΄. (Μαργαρίτα Χαραλάμπους, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο (για τα κρεμμύδια). Ψήσιμο σε φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Οι πιο πάνω εκδοχές της συνταγής προέρχονται από την Πάχνα της επαρχίας Λεμεσού και τον κατεχόμενο Γερόλακκο της επαρχίας Λευκωσίας (Εκδοχή Α΄ και Β΄ αντίστοιχα).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Ιουλιάνα Τσιάκκα (14 ετών, μαθήτρια του Γυμνασίου Ύψωνα) από αφήγηση της Έλενας Χαραλάμπους (40 ετών, Υψούπολη). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία. Μαργαρίτα Χαραλάμπους (10 ετών, μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης Β΄) από αφήγηση της Ανδρούλλας Προδρόμου (69 ετών, Λακατάμια). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής