Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Καππαμάς για χορτοφάγους
Το κουνουπίδι, το κολοκάσι και οι πατάτες μαρινάρονται και ψήνονται σε κρασί και χυμό νεραντζιού. Η συνταγή προέρχεται από τη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου, και σε αυτήν αξιοποιούνται τα προϊόντα της τοπικής γεωργικής παραγωγής.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Καπαμάς για χορτοφάγους.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
2 μέτριες πατάτες 2 πούλλες κολοκάσι 1 κουνουπίδι 3/4 κόκκινο κρασί, γλυκό Χυμός από 2 κιτρόμηλα (νεράντζια) Λάδι για τηγάνισμα Αλάτι 10 κόκκοι πιπέρι 2 ξύλα κανέλα
Εκτέλεση Συνταγής
Πλένουμε τα λαχανικά, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε. Χαράζουμε με το μαχαίρι μια γραμμή μέσα στα λαχανικά, για να ψηθούν πιο εύκολα. Παίρνουμε μια κούπα, βάζουμε μέσα το χυμό από τα κιτρόμηλα και το κρασί και προσθέτουμε τα λαχανικά για να μαριναριστούν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά. Τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κοκκινίσουν, και στη συνέχεια τα βγάζουμε σε ένα πιάτο. Αφού βγάλουμε τα λαχανικά από την κατσαρόλα τα βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 πρέζα αλάτι, το κρασί με το κιτρόμηλο που μας έμεινε από τη μαρινάτα, και το λάδι από το τηγάνισμα της προηγούμενης κατσαρόλας. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί, βάζουμε νερό μέχρι να σκεπάσει τα λαχανικά στην κατσαρόλα, και ψήνουμε το φαγητό μέχρι να δέσει. (Χαρά Μαυρόγιαννου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Μαρινάρισμα. Τσιγάρισμα. Ψήσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Πιάτο κατάλληλο για χορτοφάγους, ή για κατανάλωση σε περιόδους νηστείας.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγράφη: Χαρά Μαυρόγιαννου (12 ετών, μαθήτρια του Δημοτικού Δερύνειας Β΄) από αφήγηση της Μάρως Οικονόμου (61 ετών, Δερύνεια). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής