Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Αίγια ψητό
Κατά προτίμηση, το ψητό ψήνεται στον παραδοσιακό φούρνο με τα ξύλα. Αποκτά έτσι ένα ιδιαίτερο άρωμα.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κατσίκα στο φούρνο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
2 κιλά κρέας αίγας 2 κιλά πατάτες 1 ποτήρι φυτικό λάδι 2 ποτήρια νερό 1-2 ντομάτες 2-3 ξυλάκια δάφνη 2-3 ξυλάκια κανέλα 1 κουταλάκι άλας
Εκτέλεση Συνταγής
Kόβουμε το κρέας σε κομμάτια. Kόβουμε τις πατάτες στη μέση αφού τις καθαρίσουμε. Προσθέτουμε τη δάφνη και την κανέλα, το λάδι και το νερό. Κόβουμε σε φέτες τις ντομάτες και τις βάζουμε πάνω στο κρέας και τις πατάτες. Αλατίζουμε. Κλείνουμε το σινί με ασημόχαρτο και τα βάζουμε στο φούρνο. (Παναγιώτα Σάββα, 65 ετών από τον Άγιο Ιωάννη Αγρού)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Η συνταγή είναι για ένα σινί. Σερβίρει περίπου 8 άτομα. Για την προετοιμασία του παραδοσιακού φούρνου των ξύλων, βάζουμε κάτσαρα (ξύλα) και τα ανάβουμε στο φούρνο μέχρι να ασπρίσει. Αφήνουμε τα κάρβουνα μέσα και βάζουμε μέσα το σινί. Αφού βάλουμε το σινί στο φούρνο, κλείνουμε το φούρνο με το πώμα του και γύρω από το πώμα βάζουμε (γρύζουμε) πηλό από χώμα και νερό για να μην μπαίνει αέρας και καούν. Μετά από 2 ώρες βγάζουμε το ασημόχαρτο και αφήνουμε το φαγητό για ακόμα 1,5 ώρα για να ροδοκοκκινίσει. (Παναγιώτα Σάββα, 65 ετών από τον Άγιο Ιωάννη Αγρού)
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Το ψητό φτιαχνόταν στους γάμους. Για ένα γάμο 200 ατόμων κάνουμε ένα φούρνο για το ψητό. Κάθε φούρνος είναι 25 σινιά. (Παναγιώτα Σάββα, 65 ετών από τον Άγιο Ιωάννη Αγρού)
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορική μαρτυρία: Παναγιώτα Σάββα, 65 ετών από τον Άγιο Ιωάννη Αγρού. Καταγραφή: Έλενα Σάββα, Οκτώβρης 2010.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Έλενα Σάββα / Μαρίνα Κωνσταντίνου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής