Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Διατήρηση λαχανικών με τη μέθοδο της κατάψυξης
Η διατήρηση λαχανικών με τη μέθοδο αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αξιοποιήση καθώς και την κατανάλωση τους σε εποχές που δεν υπάρχουν ή που υπάρχουν αλλά πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές.
Περιγραφή Τεχνικής
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Περιγραφή Τεχνικής
Περιγραφή τεχνικής
Με τη μέθοδο της κατάψυξης η ποσότητα νερού που υπάρχει στα λαχανικά μετατρέπεται σε παγοκρυστάλλους, οι οποίοι εμποδίζουν τη δράση των διαφόρων μικροοργανισμών που αλλοιώνουν τα τρόφιμα. Η θερμοκρασία κατάψυξης πρέπει να είναι 18° Κελσίου υπό το μηδέν. Απαραίτητα μέσα: -καταψύκτης -ειδικά σακουλάκια νάυλον, κλειστικό μηχάνημα ή καλαμάκια αναψυκτικών για απαέρωση, κατσαρόλα για ζεμάτισμα, συρμάτινο καλάθι και πετσέτες για το στέγνωμα. Πως εργαζόμαστε: α) Επιλογή: Φρέσκα λαχανικά (π.χ. φασολάκι, μπιζέλια, καρότα, αγκινάρες, αμπελόφυλλα). β) Προεργασία: Διαλογή, καθάρισμα, καλό πλύσιμο, τεμαχισμός. γ) Ζεμάτισμα: Τα λαχανικά εμβαπτίζονται σε ζεστό νερό αφού τοποθετηθούν σε συρμάτινο πλέγμα ή κατευθείαν στην κατσαρόλα για ορισμένα λεπτά ανάλογα με το είδος (φασολάκι: 3', μπιζέλια: 2-3', καρότα: 3-5', αμπελόφυλλα: 1'). Η αναλογία προϊόντος με νερό είναι 5 λίτρα νερό για 500γρ. λαχανικά. δ) Κρύωμα: λαχανικών σε παγωμένο νερό ε) Στέγνωμα: λαχανικών πριν συσκευαστούν στ) Συσκευασία: λαχανικών αφού στεγνώσουν εντελώς. Τοποθετούνται σε ανάλογα με το είδος, σε ποσότητα 1/2 με 1 κιλού μέσα σε χονδρά νάυλον σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς με το ειδικό μηχάνημα. Τοποθετούνται ετικέτες με την ημερομηνία συσκευασίας. Με την μέθοδο αυτή μπορούμε να διατηρήσουμε προϊόντα γαι 10-12 μήνες. (Περιοδικό Αγρότης (ΥΓΦΠΠ), σ.65-66)
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Επεξεργασίας
Συγκομιδή
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Πλεονεκτήματα κατάψυξης: -είναι εύκολη και γρήγορη -διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων αναλλοίωτα, τη γεύση και το άρωμα -είναι οικονομική γιατί χρησιμοποιούνται προϊόντα δικής μας παραγωγής ή προϊόντα φθηνά (Περιοδικό Αγρότης (ΥΓΦΠΠ), σ.65)
Βιβλιογραφικές αναφορές
Αγρότης (Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος), Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Τεύχος - Έτος .
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής