Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Τριν - Γαλότριν
Όσοι το επιθυμούν μπορούν να προσθέσουν ζάχαρη, κανέλα και ροδόσταγμα.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Το τριν είναι είδος ζυμαρικού από λεπτές λωρίδες ζύμης. Γαλότριν ονομάζεται το βρασμένο σε γάλα τριν.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο 1 κ.γ. αλάτι Νερό για το ζύμωμα Γάλα
Εκτέλεση Συνταγής
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε χλιαρό νερό, λίγο-λίγο, και ζυμώνουμε να γίνει ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για λίγο. Ανοίγουμε φύλλο λεπτό μεγάλου μεγέθους με το μαρζάτζιν (σαΐτα, ξύλινο στρογγυλό ραβδί, ελλ: πλάστης) και το πασπαλίζουμε με μπόλικο αλεύρι. Το τυλίγουμε στο μαρζάτζιν και το κόβουμε κατά μήκος με κοφτερό μαχαίρι. Έτσι το τυλιγμένο φύλλο θα ανοίξει σε πολλές στρώσεις που η μια είναι πάνω στην άλλη. Τις κόβουμε κάθετα σε λεπτές λωρίδες. Όταν στεγνώσουν κάπως οι λεπτές λωρίδες, που κόβουμε τη ζύμη, τις ψήνουμε σε γάλα, οπόταν έχουμε το γαλότριν. (ΥΓΦΠΠ 2006, 19)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Σχόλια Συνταγής
Όσοι το επιθυμούν μπορούν να προσθέσουν ζάχαρη, κανέλα και ροδόσταγμα (Ελένη Χρίστου).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Παρόμοιο έδεσμα πρέπει να είναι το Erişte που παρασκευάζουν οι Τουρκοκύπριοι με κομματάκια ζυμαρικού το οποίο ψήνουν όπως το ρυζόγαλο με γάλα και ζάχαρη. Για άρωμα, βάζουν στο έτοιμο παρασκεύασμα güldanlası (ροδόσταγμα) (πληροφορίες από Kadir Kaba, βλ. Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου 2008).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου, Ε. (2008). “Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στον ετήσιο κύκλο της παραδοσιακής ζωής στην Κύπρο”, στο: Η Ιστορία του Ελληνικού Γάλακτος και των Προϊόντων του. Ι΄Τριήμερο Εργασίας, Ξάνθη, 7/9 Οκτωβρίου 2005, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα, 401-423. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος: Τμήμα Γεωργίας (επιμ.) (2006) Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Έκδοση 9/2006, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Ελένη Χρίστου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής