Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
πασκιές,οι
Παρασκευάζονται και καταναλώνονται την περίοδο του Πάσχα, κυρίως σε χωριά της επαρχίας Πάφου.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για πασχαλινές πίτες με γέμιση από κρέας αρνιού ή κατσικιού.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < Πάσχα (Φαρμακίδης 2000, 404-405) εν. η πασκιά (Φαρμακίδης 2000, 404-405)
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη: Χρησιμοποιούμε τα ίδια με τα υλικά της φλαούνας, δηλαδή: 2 κιλά αλεύρι (φαρίνα και χωριάτικο) 1 κ.γ. αλάτι 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ μέχλεπι, μαστίχα, γλυκάνισο (κοπανισμένα καλά) 2 φλιτζάνια λάδι προζύμι (στο μέγεθος 2-4 αυγών) γάλα χλιαρό για το ζύμωμα Για τη γέμιση: 2 κιλά κρέας αρνί ή ρίφι κομμένο (όπως για αφέλια) 1 κιλό κρεμμύδια λάδι κανέλα, πιπέρι, αλάτι 1 δόση από τη γέμιση της φλαούνας (προαιρετική) Για επάλειψη: κτυπημένα αβγά σουσάμι
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄: Τηγανίζουμε χωριστά και ελαφρά κρέας και κρεμμύδια. Ενώνουμε και προσθέτουμε κανέλα, πιπέρι, αλάτι. Τα αφαιρούμε από το λάδι. Ανοίγουμε στρογγυλά φύλλα ζύμης στο μέγεθος ενός μικρού πιάτου και βάζουμε λίγη γέμιση. Προσθέτουμε άλλο φύλλο από πάνω (λεπτότερο από το πρώτο) και κλείνουμε τα δύο φύλλα γύρω-γύρω, όπως στις κολοκοτές. Αλείφουμε με αυγό και ραντίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στο φούρνο, όπως και τις φλαούνες (Υπουργείο Γεωργίας 2010, Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, 46-47; Υπουργείο Γεωργίας 2009, «Για την αγρότισσα: Πασχαλινά ζυμωτά και φαγητά», 72). Εκδοχή Β΄: «Καβουρδίζουμε κρέας, που συνήθως είναι κατσικάκι, και προσθέτουμε σε αυτό κρεμμύδια, κανέλα, γαρίφαλα, πιπέρι. Την επόμενη μέρα αναμειγνύουμε το κρέας με τη γέμιση που φτιάχνουμε για τις φλαούνες, τον γνωστό "φουκόν". Παίρνουμε ζυμάρι και ανοίγουμε στρογγυλές πίτες. Μέσα σε καθεμιά βάζουμε μέρος από το μείγμα και, ακολούθως, με μικρότερες πίτες, σκεπάζουμε τις πασκιές, τις οποίες, αφού αλείφουμε με αβγό, τις τοποθετούμε στο φούρνο, τον οποίο προηγουμένως ανάβουμε με ξύλα. Αφού ο φούρνος έχει πυρωθεί για αρκετή ώρα, στη συνέχεια καθαρίζεται και, αφού κρίνουμε ότι είναι κατάλληλη η θερμότητα σε αυτόν, αρχίζουμε να φουρνίζουμε τις πασκιές» (Πολεμίτου 2010).
Μέθοδος Μαγειρέματος
τηγάνισμα ψήσιμο σε φούρνο
Σχόλια Συνταγής
Σε αρκετά χωριά της Πάφου η γέμιση αυτή αναμειγνύεται με τη γέμιση της φλαούνας και συνεχίζει η διαδικασία ετοιμασίας των πασκιών, όπως περιγράφεται πιο πάνω (Υπουργείο Γεωργίας 2010, Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, 46-47; Υπουργείο Γεωργίας 2009, «Για την αγρότισσα: Πασχαλινά ζυμωτά και φαγητά», 72).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Καθόλην την εβδομάδα της Διακαινησίμου, οι Πάφιοι θεωρούσαν προσβλητικό προς την ιερότητα των ημερών να μαγειρεύουν. Τρέφονταν με πασκιές, φλαούνες και κολλούρες (Φαρμακίδης 2000, 404-405). Κατά τον Ξενοφών Π. Φαρμακίδη, η πασκιά περιέχει ημιτηγανισμένα κρέατα από τρυφερά αρνιά ή χοιρίδια (Φαρμακίδης 2000, 404-405).
Εορταστικές Περιστάσεις
Παρασκευάζονται και καταναλώνονται την περίοδο του Πάσχα σε χωριά της επαρχίας Πάφου.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Οι πασκιές πριν από εκατοντάδες χρόνια, όπως λένε οι παλαιότεροι, άρχισαν να παρασκευάζονται στο Πολέμι και στα γύρω χωριά αλλά με την πάροδο των χρόνων παρασκευάζονται σε ολόκληρη την Πάφο (Πολεμίτου 2010). ** Για τις πασκιές, βλ. και λήμμα πασκιά,η στην κατηγορία Τρόφιμα.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2010), Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (2009), «Για την αγρότισσα: Πασχαλινά ζυμωτά και φαγητά», Αγρότης (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος). Φαρμακίδης Ξ. (2000), Άπαντα, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Διαδικτυακές πηγές: Πολεμίτου Μ. (2010), «Το παραδοσιακό έθιμο της πασκιάς», Sigmalive - http://www.sigmalive.com/archive/simerini/analiseis/253794. http://www.howaboutsomegreektonight.com/paskies.php Πηγή φωτογραφίας: «Πασκιές» (Μαρία Συμεωνίδου)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Στάλω Λαζάρου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής