Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Ρίφι με κουνουπίδι
"Αλευρώνουμε το κουνουπίδι και το τηγανίζουμε. Βάζουμε το ρίφι στην κατσαρόλα και από πάνω το κουνουπίδι." (Μαρίνα Κοιλιάρη, Κυπερούντα)
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κατσικάκι με κουνουπίδι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 κιλό ρίφι 1 μέτριο κουνουπίδι 1 μπουκάλα ντοματοχυμό ή 1 χυμό ντομάτας Αλάτι Πιπέρι Λάδι για τηγάνισμα ½ κιλό περίπου αλεύρι Εκδοχή Β΄ 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 2 κιλά κουνουπίδι (κομμένο) 1 κιλό ρίφι από σπάλα, κομμένο σε κομμάτια 1/2 φλιτζάνι άσπρο κρασί, ξηρό 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας Αλάτι, πιπέρι 1 φλιτζάνι νερό ζεστό
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α'. Κόβουμε το κουνουπίδι. Κόβουμε και το ρίφι σε κομμάτια, το πλένουμε και το στραγγίζουμε. Τηγανίζουμε το ρίφι. Αλευρώνουμε το κουνουπίδι και το τηγανίζουμε. Βάζουμε το ρίφι στην κατσαρόλα και από πάνω το κουνουπίδι. Διαλύουμε τη σάλτσα σε νερό. Προσθέτουμε στη σάλτσα το αλάτι και το πιπέρι, και το περιχύνουμε πάνω από το κουνουπίδι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό μέχρι να ψηθεί και να καταστηθεί. (Μαρίνα Κοιλιάρη, Κυπερούντα) Εκδοχή Β΄ Κοκκινίζουμε ελαφρά το κουνουπίδι και το μεταφέρουμε σε τρυπητό να στραγγίσει το λάδι. Κοκκινίζουμε στη συνέχεια το κρέας, προσθέτουμε το κρασί, το χυμό ντομάτας, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοψήνουμε το κρέας για 1 ώρα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κουνουπίδι, το νερό και αφήνουμε να ψηθεί. (Μόρφου, βλ. ΥΓΦΠΠ 2006, 36)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Πανάρισμα (αλεύρωμα). Τηγάνισμα. Ψήσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Για τη συνταγή αυτή σε κάποιες περιοχές συνηθίζουν να χρησιμοποιούν αρνί, αντί κατσίκι.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφορική μαρτυρία: Μαρίνα Κοιλιάρη, Κυπερούντα (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Βαρβάρα Γιάγκου
Photographs
Attachments
One record found.
1
Title
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για το ρίφι με κουνουπίδι (Χ. Τσιάκλα, 2011).
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd