Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Φλαούνες αυκωτές
"... ανοίγουμε το φύλλο, βάζουμε την γέμιση και ένα αυγό στη μέση και κλείνουμε το φύλλο μας δημιουργώντας πιέτες τριγύρω. Τους δίνουμε ένα στρογγυλό σχήμα." (Θεογνωσία Ανδρέου, Κόρνος)
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πασχαλινό κυπριακό παρασκεύασμα, σε μορφή πίτας-θήκης για πασχαλινό αυγό.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τη γέμιση: 1 κιλό τυρί για φλαούνες (κατά προτίμηση κορνιώτικο) 2 χαλούμια σκληρά τριμμένα (κατά προτίμηση κορνιώτικα) 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι 1 κουταλάκι μαστίχα 1 κουταλάκι κανέλα 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο 6 αυγά 1 φλιτζάνι του καφέ δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο 2 κουταλιές Baking Powder 1 μπαλάκι προζύμι Προαιρετικά: 1 ποτήρι ζάχαρη και σταφίδες Για τη ζύμη: 2 κιλά αλεύρι 2 ποτήρια ζάχαρη 1 κουταλάκι μαστίχα 1 κουταλάκι μέχλεπι 1 κουταλάκι κανέλα 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο 2 ποτήρια λάδι Λίγο νερό χλιαρό 2 ποτήρια γάλα χλιαρό 2 μπάλες προζύμι (όσο 1 μανταρίνι η κάθε μία) 3 κουταλάκια Baking Powder
Εκτέλεση Συνταγής
Φτιάχνουμε τη γέμιση: Το βράδυ της προηγούμενης βάζουμε σε μία λεκάνη τα τυριά, το σιμιγδάλι, τα αυγά και ένα μπαλάκι προζύμι. Τα ανακατεύουμε και τα σκεπάζουμε με σεντόνι και κουβέρτα. Τα αφήνουμε σε ζεστό δωμάτιο μέχρι την επομένη μέρα. Το επόμενο πρωί ρίχνουμε από πάνω τα μπαχαρικά και τον δυόσμο και δεν τα ανακατεύουμε για να μην μαυρίσει η γέμιση. Τα ανακατεύουμε την στιγμή που είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το φτιάξιμο των φλαούνων, μαζί με το Baking Powder. Φτιάχνουμε τη ζύμη και ετοιμάζουμε τις φλαούνες: Ρυζιάζουμε πρώτα το αλεύρι και μετά ζυμώνουμε τη ζύμη μας. Την αφήνουμε για μισή ώρα και μετά ανοίγουμε το φύλλο, βάζουμε την γέμιση και ένα αυγό στη μέση και κλείνουμε το φύλλο μας δημιουργώντας πιέτες τριγύρω. Τους δίνουμε ένα στρογγυλό σχήμα. Τις ψήνουμε σε φούρνο, στους 180· C, μέχρι να ροδίσουν από κάτω. (Θεογνωσία Ανδρέου, Κόρνος)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Στα παλιά χρόνια οι φλαούνες με το αυγό ή οι αυγωτές όπως λέγονταν προσφέρονταν στα παιδία τις μέρες της Ανάστασης (Θεογνωσία Ανδρέου, Κόρνος).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορική μαρτυρία: Θεογνωσία Ανδρέου, Κόρνος. Eπεξεργασία συνταγής: Μαριλένα Ιωαννίδου (βλ. Μικροί Εθελοντές και Σύνδεσμος Γυναικών Κόρνου (2009). Παραδοσιακά φαγητά του Κόρνου (επιμ. Μαριλένα Ιωαννίδου). Άδεια δημοσίευσης: Αρχοντικό Παπαδοπούλου, Κόρνος).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής