Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
μακαρόνια ροανάτα ή κουλλουρωτά,τα
Λεπτά μακαρόνια.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για μακαρόνια που έμοιαζαν με τα σημερινά σπαγγέτι.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. Από το νήμα της ροδάνης, που είναι λεπτό, ευλίγιστο, επίμηκες (Πέτρο-Ποιητού 2013, λήμμα Ροβανάτα ή Ροδανάτα, 126). Τα μακαρόνια αυτά ονομάζονταν κουλλουρωτά επειδή για την παρασκευή τους έτριβαν το ζυμάρι με τα δάκτυλα, έτσι ώστε μακρόστενες λωρίδες ζυμαριού να σχηματιστούν. Ακόμα, ονομάζονταν τριφτά, κοφτά, κορασίσιμα και σκουλουκωτά (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 262).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Τα μακαρόνια παρασκευάζονταν με σκληρό σιτάρι. Οι νοικοκυρές αφού έφτιαχναν το ζυμάρι με αλεύρι, νερό και λίγο λάδι, το έτριβαν μέχρι να πάρει κουλουριαστό σχήμα. Στη συνέχεια, το έκοβαν σε μικρότερα κομμάτια (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 260).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Τα μακαρόνια παρασκευάζονταν κυρίως τους θερινούς μήνες, κατά τη διάρκεια του θερισμού (Κυπριανού 1992, 69). Όπως αναφέρει ο Ανδρέας Προδρόμου, η παρασκευή του ζυμαριού για τα μακαρόνια ήταν τέχνη, αφού έπρεπε να πλάθεται εύκολα. Συνήθως, η διαδικασία αυτή λάμβανε χώρα τα βράδια σε φιλικές ή συγγενικές συγκεντρώσεις των γυναικών με κουβεντούλα (Προδρόμου 1982, 134). Αφού τα έκοβαν, τα τοποθετούσαν σε τσέστον και τα αποξήραιναν στον ήλιο. Με τον τρόπο αυτό τα κατανάλωναν όλο τον χρόνο (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 260). Συνήθιζαν να τα καταναλώνουν βραστά με βούτυρο ή/και λίπος από χοίρο. Τα σέρβιραν με τρίμμαν συνήθως χαλλούμιν ή αναρή και δυόσμο (Κυθρεώτης 1978, 15).
Εορταστικές Περιστάσεις
Τα κουλλουρωτά μακαρόνια δεν χρησιμοποιούνταν σε κάποια εορταστική περίσταση.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Εγκυες, Ηλικιωμένοι, Θηλάζουσες, Παιδιά, Χειρωνάκτες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Κυθρεώτης Ι. (1978), «Κυπριακά Ζυμαρικά», Λαογραφική Κύπρος 8,22, 15-16. Κυπρή Θ. - Πρωτοπαπά Κ. Α. (2003), Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧVIII, Λευκωσία. Κυπριανού Π. Χρ. (1992), «Λαογραφικά του Παλαίκυθρου», Λαογραφική Κύπρος 42 (παράρτημα), 1-101. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Προδρόμου Α. (1982), «Παρασκευάσματα από σιτάρι», Λαογραφική Κύπρος 12,32, 133-134.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δήμητρα Δημητρίου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής