Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Το ψάρι στη διατροφή των Κυπρίων
Ο ρόλος του ψαριού στη δίαιτα των Κυπρίων
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Η κατανάλωση ψαριού στην Κύπρου ήταν παραδοσιακά πολύ περιορισμένη. Οι λίγες αναφορές που συναντάμε για το ψάρι στις λαογραφικές πηγές και τα κείμενα των περιηγητών αφορούν συντηρημένες μορφές του, κυρίως της ρέγγας. Ενδεικτικά αναφέρεται η αναφορά του Ν. Λεοντίου (1983) στο μεσημεριανό γεύμα των βοσκών, το οποίο συχνά περιείχε και ρέγγα.
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Σύμφωνα με τον Χατζηκώστα (1986) για τους Κύπριους χωρικούς το ψάρι αποτελούσε είδος πολυτελείας που μόνο περιστασιακά μπορούσαν να τρώνε. Στις παραλιακές περιοχές υπήρχε συχνότερη κατανάλωση ψαριών απ' ότι στο εσωτερικό της νησού. Στα βόρεια παράλια, ιδιαίτερα γνωστός ήταν ο σκάρος (Euscarus Gretensis) τον οποίο οι ντόπιοι μαγείρευαν συχνά "οφτό" στα κάρβουνα, αλλά και γιαχνί στην κατσαρόλα (Εκδόσεις "Ριζοκάρπασον", 2010).
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η θαλάσσια πανίδα στα νερά της Κύπρου ήταν από τη αρχαιότητα φτωχή (Knapp A.B., 1994). Φαίνεται ότι το γεγονός αυτό συνέβαλε στην μικρή ανάπτυξη της αλίειας που παρατηρείται στο νησί.
Βιβλιογραφικές αναφορές
Χατζηκώστας Λ. (1986) Τα κουκιά στη δίαιτα και την παράδοση του λαού μας, Λαογραφική Κύπρος, ΙΣΤ΄ (36), 103-107. Λεοντίου Ν. (επιμ.) (1983) Άσσια, Ζωντανές μνήμες βαθιές ρίζες μηνύματα επιστροφής, Πολιτιστικός Σύνδεσμος «Η Άσσια», Λευκωσία σ. 132. Knapp A.B. [with Held S. O. and Manning S. W.] (1994) The Prehistory of Cyprus: Problems and Prospsects, Journal of World, 8 (4), 377-453. Εκδόσεις "Ριζοκάρπασον" (2010) Ριζοκαρπασίτικες συνταγές. Ανάκτηση από: http://www.rizokarpason.com/sintages1.htm
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αντωνία Ματάλα, Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής