Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Κρίθινο Ψωμί
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Κρίθινο Ψωμί
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Το αποκαλούσαν και ανάμιχτο ψωμί όταν για τη παρασκευή του χρησιμοποιούσαν αλεύρι σίτου και κριθαριού
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Η μέθοδος ζυμώματος του κρίθινου ψωμιού ήταν ίδια με αυτή που ακολουθείτο για τη παρασκευή των σταρένιων ψωμιών
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Το κρίθινο ψωμί ήταν σκουρόχρωμο και παρασκευαζόταν σε περιόδους σιτοδείας. Ακόμα οι φτωχές οικογένειες έφτιαχναν σκούρο ψωμί από ανάμιχτο αλεύρι, από μίγμα δηλαδή σιταριού και κριθαριού (Κυπριανού ΘΧ.,2003) Μαρτυρία γυναίκας από τη Καρπασία αναφέρει ότι τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, οι κάτοικοι έτρωγαν μόνο κρίθινο ψωμί αφού τότε παραγόταν το κριθάρι (Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ., 2003). Το κρίθινο ψωμί ήταν σκουρόχρωμο και θεωρείτο υποδεέστερο του (Κυπριανού ΘΧ.,2003).
Εορταστικές Περιστάσεις
Το κρίθινο ψωμί θεωρείτο υποδεέστερο, γι’ αυτό και δεν χρησιμοποιείτο σε εορταστικές περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Βρέφη, Εγκυες, Ηλικιωμένοι, Θηλάζουσες, Παιδιά, Χειρωνάκτες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Εκτός από κριθάρι, σε δύσκολες περιόδους ανομβρίας η πολυμήχανη Κύπρια νοικοκυρά χρησιμοποιούσε ρίζες και κονδύλους από άγρια χόρτα που έβρισκε στου αγρούς. Με τις ρίζες και τους κονδύλους έκανε αλεύρι που με αυτό ζύμωνε ψωμιά (Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ., 2003).
Βιβλιογραφία
Κυπριανού ΘΧ.(2003) Το σιτάρι. Λαογραφική Κύπρος, 33 (53), σελ. 64-69. Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ. (2003) Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου, Δημοσιεύματα του κέντρου επιστημονικών ερευνών ΧVIII, Λευκωσία
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δημητρίου Δήμητρα
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής