Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
αβκολέμονη (σούπα),η
Σούπα ρύζι αβγολέμονο.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Σούπα αβγολέμονο με ρύζι: Σε βραστό ζωμό από κρέας προστίθεται ρύζι. Όταν ψηθεί, προστίθενται κρόκοι αβγών χτυπημένοι μαζί με χυμό λεμονιού. Για πιο αφράτη σούπα προστίθενται και τα ασπράδια των αβγών, αφού χτυπηθούν χωριστά. Προστίθεται επίσης αλάτι και πιπέρι (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα αυκολέμονη,η, 70-71).
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. αβγολέμονη < αβγό + λεμόνι
Υλικά Συνταγής
1 φλιτζάνι ρύζι 5 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή κρέατος που έχουμε βράσει προηγουμένως 2 αβγά ⅓ φλιτζανιού χυμό λεμονιού αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Βράζουμε τον ζωμό και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να ψηθεί. Σβήνουμε τη φωτιά. Κτυπούμε καλά τα αβγά και προσθέτουμε το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε στο μείγμα αβγών λίγο-λίγο τον ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος, ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα σιγά-σιγά το αβγολέμονο και ανακατεύουμε συνεχώς. Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει μια βράση και σερβίρουμε τη σούπα μαζί με το κοτόπουλο (Υπουργείο Γεωργίας 2010, Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, 15).
Μέθοδος Μαγειρέματος
βράσιμο
Σχόλια Συνταγής
Σερβίρεται με βρασμένο κοτόπουλο ή άλλο κρέας (Υπουργείο Γεωργίας 2010, Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, 15).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Η αβγολέμονη σούπα καταναλώνεται παραδοσιακά μετά την επιστροφή στο σπίτι από τη Λειτουργία της Ανάστασης.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
** Για την αβκολέμονη σούπα, βλ. και λήμμα αβκολέμονη,η στην κατηγορία Τρόφιμα.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Παυλίδης Α. (επιμ.) (1985), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, Φιλόκυπρος, Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2010), Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Πηγή φωτογραφίας: «Σούπα αβγολέμονο με ρύζι και κοτόπουλο» (Christina Loucas, 2014)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Başlık
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τη σούπα ρύζι αυγολέμονο (Χ. Τσιάκλα, 2011).
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής