Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Αναρόπιττα
Γλυκιά πίτα με γέμιση από μυζήθρα. Σε ορισμένες παραλλαγές περιχύνεται με σιρόπι.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Μυζηθρόπιτα.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Για τη ζύμη: 2 αυγά 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι λάδι 1/4 φλιτζανιού γάλα 3½ φλιτζάνια αλεύρι 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ Βανίλια Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικό) Για τη γέμιση: 800 γρ. αναρή φρέσκια, ανάλατη 3 κ.σ. ζάχαρη 3/4 φλιτζανιού αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα Δυόσμο Κανέλα Εκδοχή Β΄ Για τη ζύμη: 500 γρ. αλεύρι φαρίνα (περίπου 4 1/2 φλ. τοαγιού) Λίγο αλάτι 150 ml λάδι (1 φλ τσαγιού παρά ένα δάκτυλο) Χυμό μισού λεμονιού Υ, κ. τσαγιού Baking Powder 2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό Για τη γέμιση: 500 γρ. φρέσκια αναρή ανάλατη 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη 1 κ. τσαγιού κανέλα 1/2 φλ. τσαγιού λάδι Για το σιρόπι: 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη 2 φλ. τσαγιού νερό 1 ξύλο κανέλα
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Κτυπούμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το λάδι, το γάλα, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε να γίνει μια ζύμη μαλακή. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη, ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το βάζουμε προσεκτικά σε ταψί. Από πάνω τοποθετούμε τη γέμιση (αναρή λιωμένη και ανακατεμένη με ζάχαρη, δυόσμο, κανέλα και αμύγδαλα). Πάνω τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο και αλείφουμε με κτυπημένο αυγό. Με ένα πηρούνι τρυπούμε τη ζύμη σε αραιά διαστήματα και ψήνουμε στο φούρνο. Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει. (ΥΓΦΠΠ 2006, 60) Εκδοχή Β΄ Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 1Ο λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει. Για να φτιάξουμε τη ζύμη, ανακατεύουμε τη φαρίνα με το λάδι. Προσθέτουμε το αλάτι και το νερό κοι ζυμώνουμε. Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Λιώνουμε την αναρή με πηρούνι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πολύ λεπτό. Αν θα το ανοίξουμε στο χέρι, μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και με το κάθε ένα κομμάτι ανοίγουμε ένα μεγάλο στρογγυλό φύλλο. Το αλείβουμε με λάδι και απλώνουμε γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολό και το βάζουμε σε ταψί χωρίς να το στρίψουμε. Αν θα χρησιμοποιήσουμε μηχανή για το άνοιγμα του φύλλου, φτάνουμε μέχρι το τελευταίο στάδιο και δουλεύουμε με τρία φύλλα ταυτόχρονα. Αλείβουμε το πρώτο με λάδι και απλώνουμε γέμιση. Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα δύο και τυλίγουμε σε ρολό. Βάζουμε σε ταψί προσέχοντας να μην το στρίψουμε. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Αλείβουμε την αναρόπιττα με λάδι και ψήνουμε πρώτα σε μέτριο φούρνο για μια ώρα και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα μία ως μιάμιση ώρα. Μόλις ψηθεί, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. (Κούλλα Καραμανή, Κόρνος)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Στο χωριό Σύγκραση την περιέχυναν με σιρόπι (Κυπρή και Πρωτόπαπα 2003).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κυπρή, Θ. Δ. και Πρωτόπαπα Κ. Α. (2003). Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου (Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών ΧVIII), Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφορική μαρτυρία: Κούλλα Καραμανή, Κόρνος. Επεξεργασία συνταγής από τη Μαριλένα Ιωαννίδου (βλ. Μικροί Εθελοντές και Σύνδεσμος Γυναικών Κόρνου (2009). Παραδοσιακά φαγητά του Κόρνου (επιμ. Μαριλένα Ιωαννίδου), Άδεια δημοσίευσης: Αρχοντικό Παπαδοπούλου, Κόρνος).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Δημητρίου Δήμητρα
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Başlık
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για την Αναρόπιτα (Χ. Τσιάκλα, 2011)
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής