Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
μακαρόνια του φούρνου,τα
"Μέσα στο ταψί βάζουμε τα μακαρόνια και από πάνω τον κιμά. Στο τέλος, προσθέτουμε την κρέμα. Από πάνω ρίχνουμε λίγη αναρή τριμμένη" (Προφ. μαρτυρια: Παναγιώτα Σάββα, Άγιος Ιωάννης Αγρού - Λεμεσός).
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για το παστίτσιο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄: 1 πακέτο μακαρόνια χοντρά 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ⅓ φλιτζανιού λάδι 650 γρ. χοιρινό κιμά ½ δέσμη μαϊντανό 1 φλιτζάνι τριμμένο χαλλούμιν [χαλλούμιν,το = είδος κυπριακού λευκού και αλατισμένου τυριού] αλάτι και πιπέρι Υλικά για την μπεσαμέλ: 3 κ.σ. βούτυρο ή λάδι 6 κ.σ. αλεύρι 5 φλιτζάνια γάλα 2 αβγά ½ φλιτζάνι τριμμένο χαλλούμιν λίγο αλάτι Εκδοχή Β΄: 1 κουτί μακαρόνια ½ κιλό κιμάς (χοιρινός) 1 κουτάλι πάστα ντομάτας μαϊντανός ½ κουταλάκι κανέλα 1 φλιτζάνι λάδι φυτικό Για την κρέμα (μπεσαμέλ): 1 λίτρο γάλα 5 αβγά 8 κουτάλια αλεύρι 1 ποτήρι λάδι φυτικό αναρή τριμμένη
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄: Ετοιμασία του κιμά: Τηγανίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι στο λάδι και προσθέτουμε τον κιμά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλάτι, το πιπέρι και τέλος τον μαϊντανό. Ετοιμασία της μπεσαμέλ: Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά με το βούτυρο ή το λάδι. Προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε για να ενωθεί με το βούτυρο. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα ζεστό και ανακατεύουμε καλά για να μη σβολιάσει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε μετά από 2-3 λεπτά το αλάτι, τα αβγά, καλά κτυπημένα, και τέλος το χαλλούμιν. Εκτέλεση συνταγής: Βράζουμε τα μακαρόνια σε κοχλαστό νερό με λίγο λάδι και αλάτι. Τα αφήνουμε να μισοψηθούν, τα κρυώνουμε και τα στραγγίζουμε. Σ’ ένα ταψί σκορπίζουμε λίγο τριμμένο χαλλούμιν και 3-4 κουταλιές μπεσαμέλ και αλείφουμε τη βάση. Βάζουμε τα μισά μακαρόνια, σκορπίζουμε τον κιμά και μετά τα υπόλοιπα μακαρόνια με χαλλούμιν και από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πάνω σκορπίζουμε λίγο χαλλούμιν και δυόσμο ξηρό. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά (Υπουργείο Γεωργίας 2006, Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, 30 & 35). Εκδοχή Β΄: Κρέμα: Σπάζουμε τα αβγά σε μια κούπα και τα ανακατεύουμε, για να γίνουν ένα μείγμα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το αλεύρι και ανακατεύουμε, για να μην κολλήσει το μείγμα, καθώς προσθέτουμε και το γάλα σιγά-σιγά. Ακολούθως, προσθέτουμε τα αβγά και την αναρή και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Γέμιση: Βράζουμε τα μακαρόνια σε μισή κατσαρόλα νερό, το οποίο έχει κοχλάσει, και τα αφήνουμε να ψηθούν. Ψήνουμε τον κιμά σε μια κατσαρόλα αφού βάλουμε 1 φλιτζάνι λάδι να κάψει. Μέσα προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και την κανέλα. Προσθέτουμε την πάστα και αφήνουμε για λίγο να απορροφηθούν τα υγρά. Μέσα στο ταψί βάζουμε τα μακαρόνια και από πάνω τον κιμά. Στο τέλος, προσθέτουμε την κρέμα. Από πάνω ρίχνουμε λίγη αναρή τριμμένη. Ψήνουμε σε φούρνο για 1 ώρα, αφού σκεπάσουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο (Προφ. μαρτυρία: Παναγιώτα Σάββα, 65 ετών, Άγιος Ιωάννης Αγρού - Λεμεσός).
Μέθοδος Μαγειρέματος
τσιγάρισμα βράσιμο σε κατσαρόλα ψήσιμο σε φούρνο
Σχόλια Συνταγής
Εκδοχή Β΄: Η συνταγή είναι για ένα ταψί, για περίπου 8 άτομα. Για ένα γάμο 200 ατόμων κάνουμε έναν φούρνο για τα μακαρόνια του φούρνου. Κάθε φούρνος είναι 25 σινιά [σινίν,το = το ταψί]. (Προφ. μαρτυρία: Παναγιώτα Σάββα, 65 ετών, Άγιος Ιωάννης Αγρού - Λεμεσός).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Φτιάχνονταν και στους γάμους.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006), Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφ. μαρτυρία: Παναγιώτα Σάββα, 65 ετών, Άγιος Ιωάννης Αγρού - Λεμεσός. Καταγραφή: Έλενα Σάββα, Οκτώβρης 2010. Πηγή φωτογραφίας: «Μακαρόνια του φούρνου» (Στάλω Λαζάρου)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Έλενα Σάββα / Μαρίνα Κωνσταντίνου, Στάλω Λαζάρου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Başlık
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τα μακαρόνια του φούρνου (Χ. Τσάκλα, 2011).
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής