Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Κολλυφόζουμο
Μπορεί να έχουμε συνδέσει το κολλυφόζουμο με τη φτώχεια, ο ασουρές όμως είναι μια νόστιμη και λεπτή κρέμα με τελετουργικό χαρακτήρα και με φίνα γεύση. Φτιάχνεται με την προσθήκη νισεστέ στο ζουμί βρασμένου σιταριού.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κολλυβόζουμο ή ασουρές. Κι ενώ τα κόλλυβα μοιράζονται στην εκκλησία ή στην ώρα της ταφής ο ιερέας τα ρίχνει πάνω από τον νεκρό στο νεκροταφείο, το κολλυβόζουμο μοιράζεται στους γείτονες και τους συγγενείς. Οι παλιές νοικοκυρές πρόσθεταν στο κολλυβόζουμο λίγο έψημα ή χαρουπόμελο και λίγο σησάμι. Σε μερικά χωριά της Κύπρου, όπως στην Ανώγυρα, οι γιορτάρηδες γύριζαν τα σπίτια των συγγενών και των φίλων και μοίραζαν κολλυβόζουμο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
10 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό από βρασμένο σιτάρι (θα χρειαστείτε περίπου μισό κιλό σιτάρι) 2 ½ κουταλιές σούπας βρασμένο σιτάρι 1 κουταλιά σούπας καρύδια χοντροκομμένα 1 κουταλιά σούπας σταφίδες 2 κουταλιά σούπας ρόδι 1 κουταλιά σούπας σκόνη ψημένου ρεβιθιού (θα τη βρείτε στις υπεραγορές) 1 κουταλιά σούπας μέλι ή έψημα 3 – 4 κουταλιές νισεστέ (αναλόγως πόση πηχτή θέλουμε κρέμα. Διαλύουμε μερικές κουταλιές νισεστέ σε 1 φλιτζάνι κρύου ζωμού και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα) Για πασπάλισμα: 1 κουταλιά σούπας καβουρδισμένο σουσάμι 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη 2 κόκκους μαστίχα κοπανισμένους σε σκόνη ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
Εκτέλεση Συνταγής
Βάζουμε το ζωμό από βρασμένο σιτάρι να ζεσταθεί, όχι να βράσει. Ρίχνουμε μέσα το βρασμένο σιτάρι, το έψημα, τα αμύγδαλα, το στραγάλι, τις σταφίδες και το ρόδι. Ανακατεύουμε ζωηρά με μια κουτάλα. Προσθέτουμε το νισεστέ και ανακατεύουμε ώσπου να πήξει η κρέμα. Ρίχνουμε στο γουδί το σησάμι, τη μαστίχα και την κανέλα και τα πολτοποιούμε. Σερβίρουμε το χυλό πασπαλισμένο με το μείγμα.
Μέθοδος Μαγειρέματος
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Γερασίμου, Μ. (2004). Η Οθωμανική μαγειρική, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα. Μπόζη, Σ. (2003). Πολίτικη Κουζίνα, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Φλωρεντία Κυθραιώτου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Başlık
Ασουρές ή Κολλυβόζουμο, Φλωρεντία Κυθραιώτου
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής