Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Γλυκό ντομάτα
Αν και συνήθως καταναλώνονται φρέσκες ή διατηρούνται σε μορφή σάλτσας ή λιαστές, οι ντομάτες χρησιμεύουν επίσης για την παρασκευή γλυκού του κουταλιού. Ιδανικές για την παρασκευή γλυκού είναι ντομάτες μικρές και ώριμες, της ποικιλίας φοινικωτή.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Γλυκό του κουταλιού ντομάτα.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 κιλό ντομάτες μικρές και ώριμες (ποικιλίας φοινικωτή, πέτρα) 1 κιλό ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1/2 ποτήρι ασβέστη 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού (λεμονάδα) 5-6 γαρίφαλα 1 κουταλιά χυμό λεμονιού Κανέλα
Εκτέλεση Συνταγής
Διαλέγουμε φρέσκες ντομάτες, ώριμες και σφικτές. Τις εμβαπτίζουμε σε κοχλαστό νερό και τις ξεφλουδίζουμε. Χαράζουμε το πίσω μέρος της ντομάτας με ένα μυτερό μαχαίρι και προσπαθούμε με μια φουρκέτα (καρφίτσα) να βγάλουμε τους σπόρους. Ρίχνουμε τις ντομάτες σε ασβεστόνερο για 2-3 ώρες. Τις ξεπλένουμε πολύ καλά για να φύγει ο ασβέστης. Τις ψήνουμε για 5-7 λεπτά περίπου. Όταν κοχλάσουν 2-3 λεπτά, αλλάζουμε το νερό τους με κοχλαστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Τις βγάζουμε και τις ρίχνουμε σε παγωμένο νερό μαζί με το χυμό λεμονιού (λεμονάδα) για 2 ώρες. Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι το κατεβάζουμε από τη φωτιά για να κρυώσει. Στραγγίζουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι μαζί με τα γαρίφαλα και την κανέλα. Τις βάζουμε στη φωτιά να κοχλάσουν για 10 λεπτά περίπου (να πάρει το πρώτο δέσιμο το σιρόπι). Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό, για να δέσει κανονικά. Το ξαφρίζουμε και προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Γεμίζουμε τα βάζα όταν το γλυκό κρυώσει, τα κλείνουμε και τα αποθηκεύουμε. (ΥΓΦΠΠ 2009, 22)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Δέσιμο με σιρόπι.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009). Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής