Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Λαόπιττες
"Στα πιο παλιά χρόνια ετρατάραν τους φιλοξενούμενους τους. Τις φτιάχναμε όταν είχαμε περίσσεμα που τη μίλλα του χοίρου, ειδικά τα Χριστούγεννα που εβρέθετουν ούλο το σόι."
(Μαρίνα Κάττου, Βουνί Λεμεσού)
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πίτες τηγανισμένες σε χοιρινό λίπος.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 κιλό αλεύρι 3 ποτήρια νερό 1/3 του φλιτζανιού λάδι (φυστικέλαιο) Λίγο αλάτι (1 κουταλάκι) Μίλλα (λίπος) του χοίρου Ζάχαρη ή μέλι ή έψημα
Εκτέλεση Συνταγής
"Αρχικά, κοσκινίζω το αλεύρι. Κάνω ένα λακκούι (μία λαγκουβίτσα) στο αλεύρι και βάζω το λάδι. Το ρυζιάζω, δηλαδή τρίβουμε με τα χέρια μας το αλεύρι μέχρι να απορροφήσει το λάδι. Ρίχνω το νερό και προσθέτω ένα κουταλάκι αλάτι και ζυμώνω. Όταν ζυμωθεί καλά το κάνω μπαλούα (μπαλίτσα), το βάζω σε νάιλον για να μεν ξεράνει, αφήνουμε το να «πνάσει» για να βγουν τα ζυμοπαρασκευάσματα πιο ωραία. (2 ώρες περίπου). Ανοίγω φύλλα μικρά μικρά περίπου στο μέγεθος μιας παλάμης (20-25cm). Δεν τις τυλίγω, αφήνω τες έτσι ανοικτές και τηγανίζω τες μέσα σε μπόλικη μίλλα του χοίρου. Μια που την μια πλευρά τζιαι μια που την άλλη. Όταν ψηθούν τις βγάζουμε από το τηγάνι και έτσι όπως ένι ζεστές βάζουμεν τους ζάχαρη ή μέλι που πάνω. Σε άλλα χωριά προτιμούν να βάζουν έψημα που πάνω που τις λαόπιττες." (Μαρίνα Κάττου, 65 ετών από το Βουνί Λεμεσού)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τηγάνισμα.
Σχόλια Συνταγής
Τρόπος φύλαξης: Στο πιάτο σκεπασμένες ή μέσα σε κλειστό δοχείο σε δροσερό μέρος (Μαρίνα Κάττου, 65 ετών από το Βουνί Λεμεσού).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Παλαιότερα τις έφτιαχναν όταν είχαν περίσσευμα χοιρινό λίπος, και ειδκότερα τα χριστούγεννα, όταν μαζεύονταν όλοι οι συγγενείς. Τις χρησιμοποιούσαν επίσης και ως κεραστικό. "Στα πιο παλιά χρόνια ετρατάραν τους φιλοξενούμενους τους. Τις φτιάχναμε όταν είχαμε περίσσεμα που τη μίλλα του χοίρου, ειδικά τα Χριστούγεννα που εβρέθετουν ούλο το σόι." (Μαρίνα Κάττου, 65 ετών από το Βουνί Λεμεσού)
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Απόσπασμα συνέντευξης από την κα. Μαρίνα Κάττου: "Ερώτηση: Από πού έμαθες τη συνταγή; Απάντηση: Από τη μητέρα μου. Ερώτηση: Μήπως έκανες κάποιες αλλαγές-τροποποιήσεις στη συνταγή ; Απάντηση: Όχι, δεν άλλαξα τη συνταγή. Παλιά εκάμναν τες πιο μεγάλες έτσι περίπου όπως το πιάτο. Στα παλιά χρόνια το αλεύρι εβάλλαμεν το μεσ' στη σκάφη τζιαι εζυμώναμε το γιατί εκάμναμε μεγάλες ποσότητες να φάει ο κόσμος ούλος. Τωρα ζυμώνουμε μεσ' σε μια κούπα. Ακόμα παλιά εν τζιαι είχαμε γκάζι. Εβάλαμε 2 μεγάλες πέτρες και ενδιάμεσα τους ξύλα τζιαι που πάνω εβάλαμε το τηγάνι ή την κατσαρόλα και εψήναμε τες. Τώρα οι περισσότεροι τις τηγανίζουν και με το φυστικέλαιο. Ερώτηση: Είναι τοπική συνταγή, που την φτιάχνουν; Απάντηση: Κάμνουμεν τη στο Βουνί αλλά κάμνουν την τζιαι σε άλλα χωριά ημιορεινά, και στο Ριζοκάρπασο. Ερώτηση: Πόσο συχνά κάνεις τώρα λαόπιτες; Απάντηση: Τωρά εγώ κάμνω τες άμα μου περισσέψει ζυμάρι που κάμνω ελιωτές, πουρέκια τζαι άλλα αλμυρά. Ερώτηση: Πόσο συχνά τις έφτιαχνες προηγουμένως; Απάντηση: Δυο με τρεις φορές το μήνα περίπου. Παλιά ήταν το γλυκό μας όπως και οι πισίες, εν είχαμε έτσι μεγάλη ποικιλία τζιαι έτσι εκάμναμεν την πιο συχνά." (Μαρίνα Κάττου, 65 ετών από το Βουνί Λεμεσού)
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορική μαρτυρία: Μαρίνα Κάττου, 65 ετών από το Βουνί Λεμεσού. Καταγραφή: Ζηνοβία Χαραλάμπους, Οκτώβρης 2010. Επιμέλεια: Στάλω Λαζάρου
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ζηνοβία Χαραλάμπους/ Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής