Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Κολοκασούδιν, γλυκοκολόκασον
Ο κόνδυλος του ηλιανθούς φυτού
Helianthus tuberosus
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Είδος κόνδυλου που προέρχεται από τη βόρεια Αμερική και είναι σπάνιος στη Μεσόγειο.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Helianthus tuberosus (Ηλίανθος κονδυλόριζος) . Στην αγγλική ονομάζεται Jerusalem artichoke, - ωστόσο το φυτό ούτε σχετίζεται με την πόλη της Ιερουσαλήμ ούτε είναι είδος αγκινάρας. Λόγω μιας παλιάς παρανόησης, στη βόρεια Ευρώπη, το κολοκάσι πολλές φορές -λανθασμένα- αποδίδεται ως "Jerusalem artichoke''. Στην Κύπρο ονομάζεται επίσης πορτοκολόκασον, πορδοκολόκασον, μυρμηνινιά. Στα τούρκικα ονομάζεται "Γερ-ελμάσι". Γεννάδιος ΠΓ (1914, σελ. 412-3)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Οικιακός κήπος
Μέθοδος Επεξεργασίας
Το μαγείρευαν τηγανιτό. Φαρμακίδου ΞΠ (2003, σελ. 260) Τηγανιτό το μαγείρευαν και στο Ριζοκάρπασο (Προφορική μαρτυρία Νάσας Παταπίου από το Ριζοκάρπασο) Μαρτυρία από το χωριό Πεδουλάς, αναφέρει ότι το μαγειρεύουν όπως τις "πατάτες αντινακτές" , δηλαδή αφού το τηγανίσουν σε ελαιόλαδο, το "σβήνουν" με κρασί κόκκινο στερκόν και κόλιανδρο ξηρό. Επίσης βραστό, με λεμόνι και ελαιόλαδο. Το μαγειρεύουν και το τρώνε με τη φλούδα, αφού αφαιρέσουν τους κόνδυλους, οι οποίοι μαζεύουν χώμα. Προφορική μαρτυρία Μάρως Λαζάρου, ετών 72 , Πεδουλάς Αύγουστος, 2011 Καταγραφή: Στάλω Λαζάρου
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εδώ μπορείτε να δείτε πλήρη διατροφική ανάλυση του γλυκοκολόκασου. http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2456/2 Σημειώνεται ότι είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, εφόσον μία μερίδα καλύπτει το 28% των ημερησίων αναγκών.
Εορταστικές Περιστάσεις
Δεν είναι γνωστό εάν συνδεόταν παλιότερα με οποιεσδήποτε εορταστικές περιστάσεις.
Συμβολικές Χρήσεις
Δεν είναι γνωστές οποιεσδήποτε συμβολικές χρήσεις.
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού είναι πολύ εύκολος. Αναφέρεται ότι στον Πεδουλά φύτρωνε στα περιβόλια στα χωράφια των χωρικών. Πράγματι, στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι μπορεί να εξαπλωθεί πολύ εύκολα, όπως τα ζιζάνια (en.wikipedia.org/wiki/Jerusalem_artichoke) Προφορική μαρτυρία Μάρως Λαζάρου, ετών 72 , Πεδουλάς Αύγουστος, 2011 Καταγραφή: Στάλω Λαζάρου
Βιβλιογραφία
Γεννάδιος ΠΓ. (1914). Φυτολογικόν λεξικόν. Τυπογραφείον Παρασκευά Λεώνη: Αθήνα. Φαρμακίδου ΞΠ (1983). Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, [Υλικά διά την σύνταξιν Ιστορικού Λεξικού της Κυπριακής Διαλέκτου, μέρος Β', έκδ. Θεοφανώς Δ. Κυπρή], Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Λευκωσία, 2η έκδ, 2003. Προφορική μαρτυρία Μάρως Λαζάρου, ετών 72 , Πεδουλάς Αύγουστος, 2011 Καταγραφή: Στάλω Λαζάρου
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Αντωνία Ματάλα
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής