Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Ελιόπιττα ή ελιωτή
Οι ελιόπιττες είναι ορεκτικώτατες και ευγευστότατες, διότι με τη θερμότητα εκχύνεται μέσα σε αυτές το λάδι από τις ελιές. Φαρμακίδου ΞΠ (2003, σελ. 302)
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Οι πίτες με ελιές.Φαρμακίδου ΞΠ (2003, σελ. 302) Παρασκεύασμα που μοιάζει με το ελιόψωμο.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Ονομάζονται και ελιωτές. Ονομ. η ελιωτή Φαρμακίδου ΞΠ (2003, σελ. 302) Ακόμα ονομάζονταν και ελιοπούλλες ή ελιένες. (Κυπρή ΘΔ,Πρωτόπαπα ΚΑ, 2003, σελ. 123, 277)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Μέθοδος Επεξεργασίας
Παραδοσιακά οι ελιόπιττες φτιάχνονταν ως εξής: Μέσα στη ζύμη έβαζαν ελιές, με ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφού τα ζύμωναν για λίγο, τους έδιδαν σχήμα μικρών ψωμιών και τα έψηναν σε φούρνο. Φαρμακίδου ΞΠ (2003, σελ. 302)
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Οι ελιόπιττες είναι ορεκτικώτατες και ευγευστότατες, διότι με τη θερμότητα εκχύνεται μέσα σε αυτές το λάδι από τις ελιές. Φαρμακίδου ΞΠ (2003, σελ. 302) Οι ελιόπιττες παρασκευάζονταν και καταναλώνονταν κυρίως σε περιόδους νηστείας (Κυπρή ΘΔ,Πρωτόπαπα ΚΑ, 2003, σελ. 123). Στις περιοχές Καραβά, Λαπήθου, Ριζοκαρπάσου, Λεύκας και Πάφου οι ελιόπιττες παρασκευάζονταν με μπατόν (με ένζυμο) ζυμάρι που μέσα έριχναν ελιές, δυόσμο, κρεμμύδι και λάδι. Σε άλλα χωριά πρόσθεταν στο ζυμάρι κόλιανδρο ή μάραθο. Σε ορισμένα χωριά της Πάφου έβαζαν στο ζυμάρι ελιές. δυόσμο και τηάνιση (τσιγαρισμένο κρεμμύδι). Στη Κυθρέα οι ελιωτές ήταν τυλιχτές (Κυπρή ΘΔ,Πρωτόπαπα ΚΑ, 2003, σελ. 123) .
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Φαρμακίδου ΞΠ (1983). Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, [Υλικά διά την σύνταξιν Ιστορικού Λεξικού της Κυπριακής Διαλέκτου, μέρος Β', έκδ. Θεοφανώς Δ. Κυπρή], Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Λευκωσία, 2η έκδ, 2003. Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ (2003), Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου, Δημοσιεύματα του κέντρου επιστημονικών ερευνών ΧVIII, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Δημητρίου Δήμητρα
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής