Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
τταβάς,ο
Κρέας με κρεμμύδια και αρτύματα στον φούρνο.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Τταβάς ονομάζεται το φαγητό που παρασκευάζεται από ψιλοκομμένο κρέας, ψιλοκομμένα κρεμμύδια με την προσθήκη βουτύρου. Ψήνεται πάντοτε σε ένα είδος πήλινου δοχείου που ονομάζεται τταβάς, εξού και το όνομα του φαγητού. Αναγκαίο άρτυμα είναι η αρτυσ̆ιά (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα τταβάς,ο, 233).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < τουρκ. tava (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα τταβάς,ο, 496; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Ταβάς, 144) πληθ. οι τταβάδες, υποκ. το τταβούδιν - πληθ. τα τταβούδκια (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα τταβάς,ο, 233)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Μέθοδος Επεξεργασίας
«Τούτον γένεται μέσα σε γαστρίν. Πιάννεις κριάς λλίον παλιόν, βάλλεις μιαν οκκάν κριάς τζιαι μιαν οκκάν κρομμύθκια. Κόφκεις το κριάς μιτσίν, καχαρίζεις τα κρομμύθκια, κόφκεις τα φέττες. Βάλλεις τα ούλλα μαζί μες στο γαστρίν, βάλλεις το λάιν τους, το άλας τους, την πάσταν τζιαι λλίον νερόν, τζιαι βάλλεις το στον φούρνον των ψουμιών» (Μαυροκορδάτος 2003, 306).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Ο σκαλιώτικος ταβάς (τταβάς Λάρνακας) είναι ένα θαυμάσιο είδος της σκαλιώτικης κουζίνας, η οποία επηρεάστηκε κι από την ευρωπαϊκή κουζίνα. Ψήνεται σε πήλινο δοχείο του Κόρνου με διάφορα χόρτα και μπόλικα κρεμμύδια και αρτυσιά (Μιχαηλίδη 1983, 146).
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός κυπριακής διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Μαυροκορδάτος Γ. Ι. (2003), Δίκωμο: Το χθες και το σήμερα, Λευκωσία. Μιχαηλίδη Α. Μ. (1983), Λάρνακα, η παλιά Σκάλα, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Πηγή φωτογραφίας: «Τταβάς» (Υπουργείο Γεωργίας)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Ελένη Χρίστου, Σάββας Πολυβίου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής