Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
βάρτικον,το
Ποικιλία κυπριακού σύκου. Τα βάρτικα σύκα είναι μεγάλα, σε σχήμα αχλαδιού, και θεωρούνται εξαιρετικά εύγευστα.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για ποικιλία σύκου. Τα βάρτικα σύκα είναι μεγάλα, λευκοπράσινα από έξω και κόκκινα από μέσα (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα βάρτιτζ̆η,η, 136).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. βάρτικον < καππαδοκικό βαρτί, που σημαίνει ρόδο (σύμφωνα με τον Νικόλαο Κονομή) (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα βάρτενον - βάρτικον,το, 94 και λήμμα βάρτουλον,το, 94) βάρτουλον < αραβ. wardi, που σημαίνει ρόδινος (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα βάρτενον - βάρτικον,το, 94 και λήμμα βάρτουλον,το, 94) Ο Ιωάννης Ερωτόκριτος στο Γλωσσάριό του σημειώνει ότι χρήση της λέξης γίνεται μόνο για τα σύκα της Σμύρνης, το οποία από μέσα είναι κόκκινα και έχουν γλυκόξινη γεύση (Κυπρή 1989, λήμμα βάρτικα,τα, 352). Η ποικιλία της συκιάς ονομάζεται βάρτιτζ̆η (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα βάρτουλον,το, 94 και Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα βάρτιτζ̆η,η, 136) και βαρτουτζ̆ιά (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα βάρτουλον,το, 94).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Τα βάρτικα σύκα θεωρούνται ευγευστότατα (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα βάρτιτζ̆η,η, 136).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Στην Κύπρο υπάρχουν πολλών ειδών συκιές. Οι κυριότερες είναι: - Η βαζανάτη με ωραία σύκα, τα οποία έχουν χρώμα βαζανιού. - Η λαϊτζ̆ανή με σύκα πράσινου χλωμού χρώματος. - Η βάρτιτζ̆η με μεγάλα σύκα σχήματος αχλαδιού. - Η κουρκάτιτζ̆η με μικρά μαύρα σύκα. - Η αντελούνιτζ̆η με μικρά χλωροπράσινα σύκα. - Η χειμωνιάτικη με μικρά χλωροπράσινα σύκα, τα οποία ψήνονται αρχές του χειμώνα. - Υπάρχουν επίσης τα Τηλλυρίσιμα σύκα, μεγάλα και γλυκόχυμα, τα οποία πωλούνται συσκευασμένα (Παπαχαραλάμπους 1956, 101-102).
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1989), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Γ΄, Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτοκρίτου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XIV, Λευκωσία. Παπαχαραλάμπους Γ. Χ. (1956), «Η συκή εις την κυπριακήν λαογραφίαν», Κυπριακαί Σπουδαί ΙΘ΄ (1955), 99-104. Πηγή φωτογραφίας: «Σύκα βάρτικα» (Στάλω Λαζάρου)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Ήβη Μιχαήλ / Πετρούλα Χατζηττοφή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής