Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Τηγάνιον, το
τηγάνιον, τηγάνι, ανοικτό μαγειρικό σκεύος
Ονομασία - Χρήσεις
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Χρήσεις
Περιγραφή Σκεύους / Εργαλείου
Τα τηγάνια διακρίνονταν σε μεγάλου και μικρού μεγέθους ανοικτά σκεύη, και ήταν χάλκινα (γανωμένα για να χρησιμοποιούνται ως μαγειρικά), πήλινα (κάποια είχαν επίστρωση εφυάλωσης εσωτερικά) ή και σιδερένια. Το χαρακτηριστικό τους, εκτός από το μεγάλης διαμέτρου χείλος, είναι η κοίλη βάση, το σχεδόν όρθιο τετραγωνισμένο χείλος, και οι δύο οριζόντια τοποθετημένες πλατιές τοξωτές λαβές (με τη μια τους πλευρά να εφάπτεται στο χείλος). Το ρηχό και ανοικτό αυτό σκεύος χρησίμευε, σε αντίθεση με το βαθύ και κλειστό τσουκάλι, για το τηγάνισμα στεγνής τροφής με τη βοήθεια λαδιού ή λίπους, ή και για καβούρδισμα οσπρίων και ξηρών καρπών (Μπακιρτζής 1989, σελ. 49).
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική Ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η λέξη τηγάνιον είναι υποκοριστικό του «τήγανον» (Μπακιρτζής 1989, σελ. 48).
Τρόπος Χρήσης
Παρασκευή Τροφίμων
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία Χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Σύμφωνα με γραπτές βυζαντινές πηγές (Κουκουλές 1948, σελ. 101), τα τηγάνια ονομάζονταν και "σφουγγατερά" καθώς μέσα σε αυτά τηγάνιζαν το λεγόμενο "σφουγγάτον", το οποίο ήταν είδος ομελέτας.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Φ. Κουκουλές, 1948. Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός, Τόμος Β ΙΙ, σελ. 101. Αθήνα. Χ. Μπακιρτζής, 1989. Βυζαντινά Τσουκαλολάγηνα. Αθήνα: Έκδοση Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. M.-L. Wartburg & Y. Violaris, 2009. "Pottery of a 12th century pit from the Palaion Demarcheion site in Nicosia: a typological and analytical approach to a closed assemblage". Στο Actas del VIII Congreso Internacional de Cerámica Medieval, σελ. 249-264. Ciudad Real.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αθανάσιος Βιώνης
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής