Ελληνικά (Ελλάδα) English (United States) Türkçe (Türkiye)


Καταγράψτε εδώ τη δική σας Συνταγή / Πληροφορία


ForumFORUM Χώρος Συζήτησης










http://www.cyprusfoodndrinks.com
Newsletter
*

Νέα & Ανακοινώσεις
Γεύσεις παραδοσιακής κληρονομιάς: Γαστρονομικοί περίπατοι στα μονοπάτια της Μεσογειακής Διατροφής ( 08/09/2016 )

Εισαγωγή

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής ανακοινώνει τη διοργάνωση τριών ειδικά σχεδιασμένων διαδρομών με ιδιαίτερο θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή μέσα από την κυπριακή γαστρονομία. Οι διαδρομές εντάσσονται στα πλαίσια του προγράμματος «Γεύσεις παραδοσιακής κληρονομιάς: Γαστρονομικοί περίπατοι στα μονοπάτια της Μεσογειακής Διατροφής», που υλοποιείται με την ευγενή στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

 

Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι να μυήσει το κοινό στην έννοια της κυπριακής γαστρονομικής παράδοσης ως στοιχείου πολιτισμικής ταυτότητας, μέσα από μια μοναδική προσωπική, συμμετοχική εμπειρία που συνδυάζει το ταξίδι, την ψυχαγωγία, τη γευστική απόλαυση και την εκπαίδευση. Οι διαδρομές θα κινηματογραφούνται από επαγγελματία φωτογράφο με στόχο την ετοιμασία ενός σύντομου ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβληθεί σε τελική εκδήλωση.

 

Στα πλαίσια των θεματικών διαδρομών οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε χώρους άμεσα σχετιζόμενους με τρία βασικά στοιχεία της παραδοσιακής Μεσογειακή διατροφής, το κρασί, το λάδι και το σιτάρι, γνωστά και ως Μεσογειακή τριάδα.

 

Σημαντικές πληροφορίες:

Σημειώνεται ότι σημείο αναχώρησης και άφιξης όλων των διαδρομών θα είναι η Λευκωσία (χώρος στάθμευσης λεωφορείων Παλαιού Νοσοκομείου έναντι Βουλής των Αντιπροσώπων), ενώ όλες οι διαδρομές θα γίνουν με άνετο κλιματιζόμενο λεωφορείο της εταιρείας Λάμπουσα/Lambousa Travel συνοδεία της Φλωρεντίας Κυθραιώτου, ερευνήτριας και συγγραφέα για θέματα κυπριακής γαστρονομίας. Όλες οι ξεναγήσεις θα γίνονται στα ελληνικά.

 

Οι διαδρομές θα αποτελέσουν τη βάση για ντοκιμαντέρ σχετικά με την Μεσογειακή Διατροφή μέσα από την κυπριακή γαστρονομία. Ως εκ τούτου οι συμμετέχοντες οφείλουν να υπογράψουν φόρμα συγκατάθεσης περίληψής τους στο ντοκιμαντέρ.

 

Το κόστος συμμετοχής σε κάθε εκδρομή είναι  μερικώς επιχορηγημένο από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Κύπρου.

 

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε διαδρομή ακολουθούν παρακάτω, ενώ για κρατήσεις επικοινωνήστε με το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (cyfoodmuseum@gmail.com / 97792796).  Για συμμετοχή στις διαδρομές απαιτείται κράτηση και προπληρωμή του κόστους συμμετοχής. Οι κρατήσεις θα παραμείνουν ανοικτές από 10 Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι και 5 μέρες πριν από κάθε διαδρομή. Αργοπορημένες κρατήσεις θα γίνονται δεκτές ανάλογα με τη διαθεσιμότητα θέσεων.

 

Γρήγοροι σύνδεσμοι:

Ες Γην Εύσιτον - Διαδρομή Σιταριού

Ες Γην Εύοινον - Διαδρομή Κρασιού

Ες Γην Ευέλαιον - Διαδρομή Λαδιού


Ες Γην Εύσιτον - Διαδρομή Σιταριού

 

Πότε: 8 Οκτωβρίου 2016, 09:00-18:00.

 

Πού: Αναχώρηση και επιστροφή από το χώρο στάθμευσης χώρος στάθμευσης έναντι του Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα Δασούπολης, της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας και του φούρνου Ζορμπάς επί της λεωφόρου Αθαλάσσας. Ο χώρος βρίσκεται περίπου 200μ. δεξιά στρίβοντας από τα Φώτα Καλησπέρα προς τη λεωφόρο Αθαλάσσας. Το γεωγραφικό στίγμα σε Google Maps είναι εδώ: https://goo.gl/kKJOn6

 

Περίληψη: Η πρώτη διαδρομή είναι αφιερωμένη στο σιτάρι και τα παράγωγά του. Κατά τη διάρκειά της οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν αρχικά στο εργαστήρι παραδοσιακών προϊόντων Δίπυρος Άρτος στην Περιστερώνα, όπου θα μυηθούν στην τέχνη της παρασκευής ζυμωμάτων και τραχανά και θα δοκιμάσουν ποικιλία παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων. Στη συνέχεια θα επισκεφθούν τον αλευρόμυλο της Κάτω Μονής, όπου θα δουν ζωντανά άλεσμα σιταριού με τον παραδοσιακό τρόπο. Μετά από μεσημβρινή ανάπαυλα και γεύμα σε ταβέρνα στην Αθηένου, οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στον τοπικό Μύλο του Κάγιαφου και θα παρακολουθήσουν επιτόπου την διαδικασία παρασκευής παραδοσιακού ψωμιού.

 

Ψηφιακή διαδρομή: Ες Γην Εύσιτον - Διαδρομή Σιταριού (επιλέξτε το σύνδεσμο για να περιηγηθείτε εικονικά στη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε σε πλήρες παράθυρο).

Κόστος συμμετοχής: €30 (ανά άτομο).

 

Κρατήσεις: 97792796 / cyfoodmuseum@gmail.com / Για συμμετοχή στη διαδρομή απαιτείται κράτηση και προπληρωμή του κόστους συμμετοχής. Οι κρατήσεις θα παραμείνουν ανοικτές από 10 Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι και 5 μέρες πριν από κάθε διαδρομή. Αργοπορημένες κρατήσεις θα γίνονται δεκτές ανάλογα με τη διαθεσιμότητα θέσεων.

 

Πρόγραμμα:

Ώρα

Προορισμός και δραστηριότητες

09:00

Αναχώρηση από Λευκωσία, από το χώρο στάθμευσης έναντι του Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα Δασούπολης, της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας και του φούρνου Ζορμπάς επί της λεωφόρου Αθαλάσσας με τα λεωφορεία Λάμπουσας/Lambousa Travel.

09:30

Άφιξη στο εργαστήρι παραδοσιακών προϊόντων Δίπυρος Άρτος στην Περιστερώνα.

Ξενάγηση στους χώρους του εργαστηρίου από τους κ. Σάββα Σαββίδη και κα Μαρούλλα.

Επίδειξη παρασκευής ζυμωμάτων και τραχανά.

11:15

Αναχώρηση από Περιστερώνα.

11:30

Άφιξη στον αλευρόμυλο της Κάτω Μονής.

Ξενάγηση στον αλευρόμυλο από τον ιδιοκτήτη του κ. Ανδρέα Σάββα (Μυλωνά).

Παρακολούθηση αλέσματος σιταριού με τον παραδοσιακό τρόπο.

12:15

Αναχώρηση από Κάτω Μονή.

13:30

Άφιξη στην Αθηένου.

Ξεκούραση και γεύμα στην Ταβέρνα Ταμπλιός.

15:00

Τέλος μεσημβρινού διαλείμματος και αναχώρηση από ταβέρνα.

15:15

Άφιξη στο Μύλο του Καγιάφου, Αθηένου.

Ξενάγηση στο χώρο από την Έφορο του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου, κα Νόνη Παπουή-Παπασιάντη.

Επίδειξη παρασκευής ψωμιού από την κα Παρασκευή Λουλλή.

17:15

Αναχώρηση από την Αθηένου.

18:00

Επιστροφή στη Λευκωσία, χώρος στάθμευσης Παλαιού Νοσοκομείου (έναντι Βουλής των Αντιπροσώπων).

*Σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα.

Επιστροφή στην κορυφή

 

Ες Γην Εύοινον - Διαδρομή Κρασιού

 

Πότε: 22 Οκτωβρίου 2016, 08:30-19:00.

 

Πού: Αναχώρηση και επιστροφή από το χώρο στάθμευσης λεωφορείων Παλαιού Νοσοκομείου (έναντι Βουλής των Αντιπροσώπων), Λευκωσία (Λεωφορεία Λάμπουσας/Lambousa Travel). Θα υπάρξει και δεύτερη στάση στη Λεμεσό, στο χώρο στάθμευσης Αγίου Γεωργίου Χαβούζας παρά τον κόμβο Πολεμιδίων.

 

Περίληψη: Η δεύτερη διαδρομή έχει κεντρικό θεματικό άξονα το κρασί και τα προϊόντα του σταφυλιού. Πρώτος σταθμός της διαδρομής είναι το Μουσείο Κουμανταρίας στην Ζωοπηγή, όπου οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τις σημαντικές συλλογές του μουσείου, ενώ με το πέρας της ξενάγησης θα παρακολουθήσουν ταινία αφιερωμένη στην παραγωγή κρασιού και θα μετέχουν σε γευσιγνωσία παλαιωμένης κουμανδαρίας και προϊόντων του σταφυλιού. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς τη Βάσα Κοιλανίου για μεσημεριανό γεύμα και χαλάρωση σε τοπική ταβέρνα, ενώ στο δεύτερο σκέλος της διαδρομής θα επισκεφθούν το Οινοποιείο Αργυρίδη. Μετά από ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου θα ακολουθήσει γευσιγνωσία εκλεκτών κρασιών ιδίας παραγωγής, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε σύντομο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναφορικά με την συνδυαστική τέχνη κρασιού και φαγητού.

 

Ψηφιακή διαδρομή: Ες Γην Εύοινον - Διαδρομή Κρασιού (επιλέξτε το σύνδεσμο για να περιηγηθείτε εικονικά στη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε σε πλήρες παράθυρο).

Κόστος συμμετοχής: 35 Ευρώ (ανά άτομο).

 

Κρατήσεις: 97792796 / cyfoodmuseum@gmail.com / Για συμμετοχή στη διαδρομή απαιτείται κράτηση και προπληρωμή του κόστους συμμετοχής. Οι κρατήσεις θα παραμείνουν ανοικτές από 10 Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι και 5 μέρες πριν από κάθε διαδρομή. Αργοπορημένες κρατήσεις θα γίνονται δεκτές ανάλογα με τη διαθεσιμότητα θέσεων.

 

Πρόγραμμα:

Ώρα

Προορισμός και δραστηριότητες

08:30

Αναχώρηση από Λευκωσία, χώρος στάθμευσης Παλαιού Νοσοκομείου (έναντι Βουλής των Αντιπροσώπων) με τα λεωφορεία Λάμπουσας/Lambousa Travel.

09:30

Άφιξη στη Λεμεσό, χώρος στάθμευσης Αγίου Γεωργίου Χαβούζας παρά τον κόμβο Πολεμιδίων.

10:00

Αναχώρηση από Λεμεσό.

11:00

Άφιξη στο Μουσείο Κουμανταρίας στην Ζωοπηγή.

Ξενάγηση στους χώρους του μουσείου.

Προβολή ταινίας αφιερωμένης στην Κουμανταρία και στην παραγωγή κρασιού.

Γευσιγνωσία παλαιωμένης Κουμανταρία και προϊόντων σταφυλιού.

12:30

Αναχώρηση από την Ζωοπηγή.

13:30

Άφιξη στη Βάσα Κοιλανίου.

Ξεκούραση και γεύμα στην Ταβέρνα Πύρκος.

15:00

Τέλος μεσημβρινού διαλείμματος και αναχώρηση από ταβέρνα.

15:15

Άφιξη στο Οινοποιείο Αργυρίδη στη Βάσα Κοιλανίου.

Ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου.

Γευσιγνωσία κρασιών παραγωγής του οινοποιείου.

Συμμετοχή σε σύντομο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναφορικά με το συνδυασμό κρασιού και φαγητού.

17:00

Αναχώρηση από Βάσα Κοιλανίου.

17:45

Σύντομη στάση στη Λεμεσό, χώρος στάθμευσης Αγίου Γεωργίου Χαβούζας παρά τον κόμβο Πολεμιδίων, και άμεση αναχώρηση για Λευκωσία.

19:00

Επιστροφή στη Λευκωσία, χώρος στάθμευσης Παλαιού Νοσοκομείου (έναντι Βουλής των Αντιπροσώπων).

*Σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα.

Επιστροφή στην κορυφή

 

Ες Γην Ευέλαιον - Διαδρομή Λαδιού

Πότε: 12 Νοεμβρίου 2016, 08:30-18:00.

 

Πού: Αναχώρηση και επιστροφή από το χώρο στάθμευσης λεωφορείων Παλαιού Νοσοκομείου (έναντι Βουλής των Αντιπροσώπων), Λευκωσία (Λεωφορεία Λάμπουσας/Lambousa Travel). Θα υπάρξει και δεύτερη στάση στη Λεμεσό, στο χώρο στάθμευσης Αγίου Γεωργίου Χαβούζας παρά τον κόμβο Πολεμιδίων.

 

Περίληψη: Η τρίτη διαδρομή θα καλύψει θεματικά το λάδι και τα προϊόντα της ελιάς. Η διαδρομή θα ξεκινήσει με ξενάγηση στον παραδοσιακό ελιόμυλο της Λόφου, όπου οι επισκέπτες θα μυηθούν στην πατροπαράδοτη διαδικασία εξαγωγής ελαιόλαδου. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ελεύθερα στους χώρους του πάρκου Ολέαστρο στην Ανώγυρα, καθώς και να συμμετάσχουν σε γευσιγνωσία ελαιόλαδου. Ακολούθως θα δοθεί χρόνος για ανάπαυλα και γεύμα στους χώρους του πάρκου, ενώ το απόγευμα οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε πρακτικό εργαστήριο παρασκευής αλειμμάτων (πάστα ελιάς).

 

Ψηφιακή διαδρομή: Ες Γην Ευέλαιον - Διαδρομή Λαδιού (επιλέξτε το σύνδεσμο για να περιηγηθείτε εικονικά στη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε σε πλήρες παράθυρο).

Κόστος συμμετοχής: 35 Ευρώ (ανά άτομο).

Κρατήσεις: 97792796 / cyfoodmuseum@gmail.com / Για συμμετοχή στη διαδρομή απαιτείται κράτηση και προπληρωμή του κόστους συμμετοχής. Οι κρατήσεις θα παραμείνουν ανοικτές από 10 Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι και 5 μέρες πριν από κάθε διαδρομή. Αργοπορημένες κρατήσεις θα γίνονται δεκτές ανάλογα με τη διαθεσιμότητα θέσεων.

 

Πρόγραμμα:

Ώρα

Προορισμός και δραστηριότητες

8:30

Αναχώρηση από Λευκωσία, χώρος στάθμευσης Παλαιού Νοσοκομείου (έναντι Βουλής των Αντιπροσώπων) με τα λεωφορεία Λάμπουσας/Lambousa Travel.

9:30 Στάση στη Λεμεσό, Άγιος Γεώργιος Χαβούζας (πλησίον κυκλικού κόμβου Πολεμιδιών).
10:00 Αναχώρηση από Λεμεσό.

11:00

Άφιξη στον ελιόμυλο της Λόφου.

Ξενάγηση στον παραδοσιακό ελιόμυλο.

Επεξήγηση της παραδοσιακής διαδικασίας παρασκευής ελαιολάδου.

11:45

Αναχώρηση από Λόφου.

12:30

Άφιξη στο πάρκο Ελιάς Ολέαστρο στην Ανώγυρα.

Περιήγηση στους χώρους του πάρκου.

Γευσιγνωσία ελαιολάδου.

14:00

Ξεκούραση και γεύμα στο πάρκο Ελιάς Ολέαστρο.

15:30

Τέλος μεσημβρινού διαλείμματος.

Εργαστήριο παρασκευής αλλειμμάτων (πάστα ελιάς).

16:30

Αναχώρηση από Ανώγυρα.

17:00 Σύντομη στάση Λεμεσό και άμεση αναχώρηση για Λευκωσία.

18:30

Επιστροφή στη Λευκωσία, χώρος στάθμευσης Παλαιού Νοσοκομείου (έναντι Βουλής των Αντιπροσώπων).

*Σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα.

Επιστροφή στην κορυφή



Περισσότερα



Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα © 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής