Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Μαρούλι
'Βρένθις' είναι η αρχαία κυπριακή ονομασία για το μαρούλι. Περιγράφεται ως ένα είδος κόκκινο-άσπρο με λεία φύλλα.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Μαρούλι.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Θρίδαξ (αρχαία ονομασία).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Σύμφωνα με το Νίκανδρο τον Κολοφώνιο (2ος αι. π.Χ.) στο δεύτερο βιβλίο του έργου του 'Γλώσσαι', οι Κύπριοι ονόμαζαν το μαρούλι 'βρένθις'. Την πληροφορία αυτή διασώζει ο Αθήναιος (2ος-3ος αι.μ.Χ.) στο έργο του 'Δειπνοσοφισταί' (Michaelides 1998, 31). Σε αυτό το φυτό μάλιστα καταγράφει, έψαξε για καταφύγιο ο Άδωνης, όταν τον κυνηγούσε ο κάπρος που τελικά τον σκότωσε. Το κυπριακό μαρούλι αναφέρει και ο Columella (1ος αι.μ.Χ.) στο έργο του 'On agriculture'. Το περιγράφει ως ένα είδος κόκκινο-άσπρο με λεία φύλλα. Καλύτερη περίοδος για να φυτευθεί είναι μέχρι τις 15 Απριλίου (Collumella, On agriculture 11.27).
Βιβλιογραφία
Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 2.69b στο: Gulick, C.B. (μτφ). (1969). Athenaeus-The Deipnosophists (Loeb Classical Library τ. 1), Harvard University Press, Cambridge, 300-301. Columella, On agriculture 11.3.27 στο: Forster E.S., Heffner E.H. (μτφ.) (1993). Collumella- On agriculture (Loeb Classical Library τ.3), Harvard University Press, Cambridge, 144-145. Michaelides, D. (1998) 'The Food in Ancient Cyprus' στο: Lysaght, P., Food and the Traveller-Migration, Immigration, Tourism and Ethnic group, Intercollege Press, Nicosia.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Νατάσα Χαραλάμπους
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd