Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
γλυσταρκές,οι
Χαρακτηριστικό των γλυσταρκών είναι το στρογγυλό τους σχήμα και οι πολλαπλές διασταυρώσεις λωρίδων ζύμης. Ο τρόπος διασταύρωσης των λωρίδων συχνά παραπέμπει στην πλέξη υφασμάτων ή ψαθιών.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για κουλούρια-παξιμάδια από λωρίδες ζύμης, τυλιγμένες σε σησάμι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < Χριστός + μεσν. -αρεα και με παρετυμ. προς το γυρός (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα γλισταρκά - γυρισταρκά - χρισταρκά,η, 124).
Υλικά Συνταγής
~6.5 κιλά αλεύρι 1 κ.σ. κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο χονδροκοπανισμένα 1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη ~600 γρ. ζάχαρη νερό χλιαρό προζύμι
Εκτέλεση Συνταγής
Σε χλιαρό νερό διαλύεται το προζύμι μαζί με τη ζάχαρη. Ζυμώνεται η ζύμη μέχρι να γίνει σφικτή και στη συνέχεια αφήνεται να μαλακώσει. Με τη ζύμη φτιάχνονται τα κουλούρια και πασπαλίζονται με σησάμι. Αφήνονται για 3-4 ώρες μέχρι να φουσκώσουν και ψήνονται στον φούρνο (Αθανασιάδου 1985, 89).
Μέθοδος Μαγειρέματος
ψήσιμο σε φούρνο
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Οι γλυσταρκές χρησιμοποιούνταν από τα νεαρά ζευγάρια για να καλέσουν τους φίλους και τους συγγενείς στον γάμο τους, γι' αυτό και ονομάζονταν και καλέσματα (Χατζιωνάς 1971, 120). Παρασκευάζονταν με τον ίδιο τρόπο, όπως και τα σησαμωτά (Αθανασιάδου 1985, 89).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
** Για τις γλυσταρκές γενικά, βλ. λήμμα γλισταρκά,η στην κατηγορία Τρόφιμα.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Αθανασιάδου Α. (1985), «Συνταγές ζυμαρικών από κατεχόμενα χωριά της Κύπρου», Λαογραφική Κύπρος 15,35, 82-93. Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Χατζηιωνάς Σ. (1971), «Το φαγητό στην Άλωνα», Λαογραφική Κύπρος 1,3, 118-121. Πηγή φωτογραφίας: «Γλυσταρκά» (Στάλω Λαζάρου)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δημητρίου Δήμητρα, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής