Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Αγριόχορτα με κιτρόμηλο, καρπασίτικα
Πιάτο με άγρια χόρτα της κυπριακής φύσης. Τρώγεται ζεστό ή κρύο.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Αγριόχορτα με κιτρόμηλο, από την περιοχή της Καρπασίας.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
2 μεγάλες δέσμες από διάφορα αγριόχορτα (λαψάνες, τζόχους, παπαρούνες, χριστάγκαθα, τρισατζίδες) 2-3 κρεμμύδια πολύ μεγάλα (διάμετρος 5 εκ.) ¾ ποτηριού χυμό κιτρόμηλο 1 κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε τα αγριόχορτα σε νερό, μέχρι να ψηθούν πολύ καλά. Τα σουρώνουμε, ώσπου να φύγει το νερό τους τελείως. Ενώ είναι μέσα στο σουρωτήρι, τα κόβουμε σταυρωτά για να γίνουν μικρότερα κομμάτια. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το οποίο έχουμε κόψει σε λεπτές ημικυκλικές φέτες, με μπόλικο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα αγριόχορτα μέσα στο τσιγαρισμένο κρεμμύδι και τα ανακατεύουμε να τσιγαριστούν κι αυτά, μέχρι να πιούν όλο το νερό τους. Ρίχνουμε τον χυμό του κιτρομήλου στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε να ψήνουμε τα αγριόχορτα , μέχρι να πιουν όλο το χυμό τους. Τρώγονται σαν ζεστό ή κρύο πιάτο. (Μαρία Ιωαννίδου, Ριζοκάρπασο)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Τσιγάρισμα.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορική μαρτυρία: Μαρία Ιωαννίδου, Ριζοκάρπασο. Καταγραφή: Στάλω Λαζάρου, 15.03.2010.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής