Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Κατεΐφι
Δημοφιλές επιδόρπιο ανατολίτικης προέλευσης, που ενσωματώθηκε στην κυπριακή κουζίνα. Η συνταγή προέρχεται από τη Λεμεσό.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κανταΐφι, σιροπιαστό γλυκό ταψιού από ειδικά φύλλα και γέμιση με αμύγδαλα, ζάχαρη, και κανέλα.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Kanafeh, Arabic: kunāfah, Turkish: künefe, Greek: κα(ν)ταΐφι (https://en.wikipedia.org/wiki/Kanafeh)
Υλικά Συνταγής
½ κιλό καταΐφι (κανταΐφι) 1 ποτήρι φυτικό βούτυρο 2 ποτήρια χοντροκομμένα αμύγδαλα 2-3 κουταλιές ζάχαρη 1 κουτάλι κανέλα (σκόνη) Για το σιρόπι: 3 ποτήρια ζάχαρη 2½ ποτήρια νερό 2-3 κομμάτια κανέλα (ξυλάκια) Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Εκτέλεση Συνταγής
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Βράζουμε το σιρόπι και αφού κοχλάσει για 2 λεπτά το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Αναμειγνύουμε τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και την κανέλα. Λιώνουμε το βούτυρο στη φωτιά. Ανοίγουμε καλά το κατάΐφι και το περιχύνουμε με βούτυρο. Ανακατώνουμε καλά για να ενωθεί παντού με το βούτυρο. Απλώνουμε το μισό καταΐφι σε πυρέξ, και από πάνω βάζουμε το μείγμα με τα αμύγδαλα. Συμπληρώνουμε από πάνω με το υπόλοιπο καταΐφι. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 35΄-45΄μέχρι να ροδίσει το γλυκό μας. Μόλις βγάλουμε το καταΐφι από το φούρνο, το περιχύνουμε σιγά-σιγά με το σιρόπι. (Αντρέας Χριστοδούλου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο. Σιρόπιασμα.
Σχόλια Συνταγής
Σερβίρουμε το καταΐφι αφού πρώτα κρυώσει (Αντρέας Χριστοδούλου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Αντρέας Χριστοδούλου (12 ετών, μαθητή του Γυμνασίου Ύψωνα) από αφήγηση της Άντρης Χριστοδούλου (40 ετών, τόπος διαμονής: Ύψωνας). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής