Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Πισίες παραλιμνίτικες
Οι παραλιμνίτικες πισίες φτιάχνονται με πατάτα στο μείγμα της ζύμης τους. Έχουν σχήμα μισοφέγγαρου και περιέχουν ζάχαρη και κανέλα.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Τηγανητές, σιροπιαστές πιτούλες, όπως παρασκευάζονται στο Παραλίμνι της επαρχίας Αμμοχώστου.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι (½ κιλό φαρίνα και ½ κιλό χωριάτικο) 1 ποτήρι μεγάλο (500 γραμμάρια) πατάτα βραστή λιωμένη 1 ποτήρι φιστικέλαιο 2 βανίλιες Λίγο νερό (όσο πάρει) Για τη γέμιση: Ζάχαρη Κανέλα Για το σιρόπι: 2 ποτήρια ζάχαρη 1 ποτήρι νερό Ξυλάκι κανέλα Γαρύφαλλα Λίγο λεμόνι Για τηγάνισμα: Φιστικέλαιο
Εκτέλεση Συνταγής
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα με τα υλικά στο μάτι, σε μέτρια φωτιά, βράζουμε το μείγμα ώσπου να κοχλάσει και ακολούθως χαμηλώνουμε τη φωτιά για να δέσει. Όταν δέσει το σιρόπι, το αφήνουμε να κρυώσει για να είναι έτοιμο για χρήση. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, τη βανίλια και το λάδι και ρυζιάζουμε (τρίβουμε με τα δάχτυλα). Προσθέτουμε τη λιωμένη πατάτα και λίγο νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια για να γίνει ζύμη. Αν χρειάζεται, βάζουμε ακόμη λίγο νερό, προσέχοντας να μη χαλαρώσει η ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα σε μια άλλη λεκάνη. Παίρνουμε μέρος της ζύμης και την πλάθουμε να γίνει σαν στενόμακρο ρολό. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια ανάλογα με το πόσο μεγάλες θέλουμε να είναι οι πισίες μας και ανοίγουμε το κάθε κομματάκι σε λεπτό φύλλο, σε σχήμα έλλειψης, με τον πλάστη. Βάζουμε πάνω στο φύλλο μας μέρος από τη γέμιση ζάχαρης-κανέλας, ανάλογα με την προτίμησή μας, και κλείνουμε το φύλλο σε σχήμα ημικυκλίου. Γύρω-γύρω από κάθε πισία πατάμε τη ζύμη με το πιρούνι, για να κλείσει καλά και να δημιουργηθεί σχέδιο από γραμμές. Ετοιμάζουμε με τον πιο πάνω τρόπο όλη τη ζύμη και τη γέμιση. Τηγανίζουμε τις πισίες μας σε καυτό φιστικέλαιο, μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν. Μόλις ψηθούν, τις σιροπιάζουμε σε κρύο σιρόπι. (Χρίστος Αναστασίου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο (για το σιρόπι). Τηγάνισμα. Σιρόπιασμα.
Σχόλια Συνταγής
Χρήσιμες συμβουλές: Είναι καλό να αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου ½-1 ώρα. Εάν θέλουμε, για εξοικονόμηση χρόνου, χρησιμοποιούμε τη ζύμη μόλις την ζυμώσουμε. Κατά το σιρόπιασμα το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και οι πισίες ζεστές. (Χρίστος Αναστασίου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Χρίστος Αναστασίου (17 ετών, μαθητής του Λυκείου Παραλιμνίου) από αφήγηση της Ειρήνης Μαχάττου Περικλέους (66 ετών, τόπος καταγωγής: Παραλίμνι). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd