Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Κουνέλι καππαμάς
Το φαγητό αυτό φτιαχνόταν από οικογένειες γεωργών. Μαγειρευόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να είναι έτοιμο για το γεύμα της επόμενης μέρας στα χωράφια. Η συνταγή προέρχεται από το Παραλίμνι.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κουνέλι καπαμάς.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
(για 4 άτομα) 1 κουνέλι ολόκληρο, μέχρι 1½ κιλό 1 κολοκάσι μεγάλο ½ κιλό πατάτες μέτριου μεγέθους 3 λίτρα κόκκινο κρασί, γλυκό 3 κουταλάκια γλυκού αλάτι ½ κουταλάκι γλυκού πιπέρι 1 λίτρο λάδι για τηγάνισμα ½ φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο 1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση Συνταγής
Κόβουμε το κουνέλι σε οκτώ κομμάτια. Κόβουμε το κολοκάσι κατά μήκος, σε 8-10 κομμάτια. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στη μέση. Βάζουμε τα κομμένα υλικά στο κρασί και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 15΄. Στραγγίζουμε το κρασί και το βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί, μαζί με το νερό. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι το κουνέλι. Όταν τηγανιστεί, το τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να μαζέψουμε τα λάδια. Βάζουμε το κουνέλι στη μαγείρισσα (κατσαρόλα) με το ζεστό κρασί και το αφήνουμε στη φωτιά για περίπου 25΄, μέχρι να μισοψηθεί. Παράλληλα συνεχίζουμε με το τηγάνισμα των πατατών και του κολοκασιού. Όταν τηγανιστούν οι πατάτες και το κολοκάσι, τα τοποθετούμε στη μαγείρισσα με το κουνέλι, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε για άλλα 25΄. 5 λεπτά πριν τελειώσει το φαγητό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σβήνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε τη μαγείρισσα. Μόλις απορροφήσει ο καππαμάς τα υγρά του, σερβίρουμε. (Φλάβιος Παναγιώτης Κυριάκου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Μαρινάρισμα. Τηγάνισμα.
Σχόλια Συνταγής
Αφαιρούμε όλο το λάδι του τηγανίσματος των υλικών, για να φτιάξουμε ένα πιο υγιεινό φαγητό (Φλάβιος Παναγιώτης Κυριάκου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Η συνταγή αυτή φτιαχνόταν από οικογένειες γεωργών στο Παραλίμνι. Μαγειρευόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε το φαγητό να είναι έτοιμο για την επόμενη ημέρα. Αποτελούσε γεύμα των γεωργών στα χωράφια, όπου εργάζονταν για την καλλιέργεια πατατών και άλλων λαχανικών (Φλάβιος Παναγιώτης Κυριάκου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Φλάβιος Παναγιώτης Κυριάκου (11 ετών, μαθητής του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου Παραλιμνίου). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής