Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Σουππούθκια
Το γλυκό αυτό έδεσμα σε παλαιότερες εποχές καταναλωνόταν καθημερινά, αφού ήταν εύγευστο, οικονομικό και πολύ ωφέλιμο. Η δύο παραλλαγές της συνταγής προέρχονται από τον Άγιο Φώτιο Πάφου και τη Μαραθάσα.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κύβοι τηγανητού ψωμιού με χαρουπόμελο ή έψημα.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 2 φέτες ψωμί ½ ποτήρι χαρουπόμελο Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Εκδοχή Β΄ 3 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, κατά προτίμηση προζυμιού, κομμένες σε κύβους 1 φλιτζανάκι έψημα ½ φλιτζανάκι νερό Ελαιόλαδο
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Κόβουμε τις φέτες ψωμιού σε κύβους. Τηγανίζουμε το ψωμί στο ελαιόλαδο. Βάζουμε τα τηγανισμένα κομματάκια ψωμιού σε μια πιατέλα και από πάνω ρίχνουμε το χαρουπόμελο. (Άντρια Ευριπίδου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013) Εκδοχή Β΄ Αναμειγνύουμε το έψημα με το νερό. Βάζουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τηγανίζουμε τα ψωμάκια. Αφαιρούμε το λάδι και ρίχνουμε το έψημα με το νερό. Αφήνουμε να βράσουν για λίγο μέχρι να απορροφηθεί το έψημα. Πασπαλίζουμε με κανέλα ή ψημένο σησάμι. (Κυθραιώτου 2013, 64)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τηγάνισμα. Μέλωμα.
Σχόλια Συνταγής
Για να πετύχει περισσότερο το γλυκό, το ψωμί πρέπει να είναι φρέσκο (Άντρια Ευριπίδου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Οι φέτες τηγανισμένου ψωμιού ονομάζονταν κατσούρες. Για την επάλειψή τους χρησιμοποιούσαν συχνά ζάχαρη ή μέλι, και κανέλα (βλ. κατηγορία "Συνταγές", λήμμα "Κατσούρες").
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κυθραιώτου, Φ. (2013). Γαστρονομικός οδηγός Μαραθάσας, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού-Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Λευκωσία. Καταγραφή συνταγής από τον Άγιο Φώτιο Πάφου: Άντρια Ευριπίδου (10 ετών, μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού Κ΄- Αγίου Παντελεήμονα) από αφήγηση της Αγγελικής Ευριπίδου (66 ετών). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής