Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Χταπόδι λιμνιώτικο καθιστό
Στην τοπική αυτή παραλλαγή της συνταγής για κρασάτο χταπόδι, το ελαιόλαδο, το κρασί, το ξίδι, η κουμανταρία, τα μπαχαρικά και τα διάφορα αρωματικά σμίγουν σε μια πολύ εύγευστη σάλτσα, που κάνει το χταπόδι ένα ιδιαίτερο μεζέ.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Χταπόδι καθιστό/κρασάτο. Η συνταγή προέρχεται από τα κατεχόμενα Λιμνιά της επαρχίας Αμμοχώστου.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 κιλό χταπόδι χοντρό καθαρισμένο και χτυπημένο 1 ποτήρι ελαιόλαδο 1 ποτήρι κόκκινο κρασί, ξηρό ½ φλιτζανάκι του καφέ ξίδι ½ φλιτζανάκι του καφέ κουμανταρία 2 ξυλάκια κανέλα 2-3 γαρύφαλλα 3 φύλλα δάφνης 1 κουταλάκι τσαγιού μαύρο πιπέρι σωστό (ολόκληρο) Λίγο αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Πλένουμε καλά το χταπόδι και το βράζουμε στην κατσαρόλα για να εξατμιστεί το νερό που θα κατεβάσει. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το κρασί, το ξίδι και την κουμανταρία, και ακολούθως προσθέτουμε και τα μπαχαρικά μας. Ψήνουμε το χταπόδι σε δυνατή φωτιά μέχρι να βράσει, και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοψηθεί για περίπου 1 ώρα, μέχρι να καταστηθεί (να δέσει) η σάλτσα. Αφού τελειώσει το ψήσιμο, κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και το βάζουμε σε δροσερό μέρος μέχρι να το σερβίρουμε. (Ναταλία Αθανασοπούλου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Ψήσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Το καθιστό χταπόδι σερβίρεται με ρύζι, πατάτες, μακαρόνια, πιλάφι κλπ. Μπορούμε να φυλάξουμε το φαγητό για αρκετές μέρες χωρίς να χαλάσει, αφού τα υλικά που περιέχει λειτουργούν ως φυσικά συντηρητικά (Ναταλία Αθανασοπούλου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013). Στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε βίντεο με την εκτέλεση της συνταγής για χταπόδι καθιστό: https://vimeo.com/31014678
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Ναταλία Αθανασοπούλου (13 ετών, μαθήτρια του Γυμνασίου Ύψωνα) από αφήγηση του Νικόλα Τεμενέ (65 ετών, Ορόκλινη). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής