Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Αναρόκρεμα με μέλι και καρύδια
Επιδόρπιο των νεότερων χρόνων, βασισμένο στην κυπριακή εκδοχή του τυριού μυζήθρα.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Μυζηθρόκρεμα με μέλι και καρύδια.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
½ κιλό φύλλο κρούστας ¾ κιλού αναρή ανάλατη 250γρ. κρέμα γάλακτος ½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο ¼ φλιτζανιού ροδόσταγμα 7-8 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα Κανέλα
Εκτέλεση Συνταγής
Αλείφουμε τα φύλλα κρούστας με ελαιόλαδο, τα βάζουμε λίγα λίγα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αφού ροδοκοκκινίσουν, τα θρυματίζουμε σε μια λεκάνη. Λιώνουμε πολύ καλά την αναρή και τη χτυπάμε μαζί με την κρέμα γάλακτος. Διαλύουμε 3-4 κ.σ. μέλι στο γάλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα της αναρής. Προσθέτουμε την κανέλα, τη ζάχαρη και το ροδόσταγμα και χτυπάμε πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένας παχύρευστος χυλός. Προσθέτουμε στο χυλό τα ¾ του φλιτζανιού από τα χοντροκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε ελαφρά. Σε μια πιατέλα απλώνουμε τα μισά φύλλα που θρυματίσαμε και τα ραντίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας μέλι. Προσθέτουμε το μισό μείγμα αναρής και από πάνω το ¼ από το φύλλο που μας έμεινε. Ραντίζουμε πάλι με μια κουταλιά της σούπας μέλι και βάζουμε το υπόλοιπο μείγμα της αναρής. Τα υπόλοιπα φύλλα τα διακοσμούμε πάνω από την αναρόκρεμα μας, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα καρύδια και ραντίζουμε με μια κουταλιά της σούπας μέλι. (ΥΓΦΠΠ 2012, οπισθόφυλλο)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (2012). "Αναρόκρεμα", Αγρότης 68(455), οπισθόφυλλο.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd