Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Λαψάνες ή χωστές γιαχνί με το αλεύρι
Νηστίσιμο έδεσμα. Τα χόρτα ψήνονται σε μείγμα από τηγανισμένο σε ελαιόλαδο κρεμμύδι και καβουρδισμένο αλεύρι.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Βρούβες ή άλλα άγρια χόρτα γιαχνί με αλεύρι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Στην κυπριακή διάλεκτο το φυτό βρούβα ή αγριοσινάπι ονομάζεται λαψάνα.
Υλικά Συνταγής
Κρεμμύδι Λαψάνες ή χώστες Αλεύρι Ελαιόλαδο
Εκτέλεση Συνταγής
Κόβουμε και τηγανίζουμε το κρεμμύδι μαζί με λίγο αλεύρι για να καβουρδιστεί. Πλένουμε και στραγγίζουμε τις λαψάνες ή τις χωστές και τις προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να βράσουν και κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά. (Κάτζη 2000)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τηγάνισμα. Καβούρδισμα. Βράσιμο.
Σχόλια Συνταγής
Με τον ίδιο τρόπο παρασκεύαζαν και άλλα χόρτα όπως άγρια ραδίκια, πετεινούς, ζαλατούνες (Κάτζη 2000).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Καταναλώνονταν σε περίοδο νηστείας, κατά την οποία η κατανάλωση κρέατος δεν επιτρεπόταν.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Γυναίκες, Θεριστάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κάτζη, Μ. (2000). "Οι τροφές που μας έδινε η φύση", Λαογραφική Κύπρος, 30 (50), 104-110.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δήμητρα Δημητρίου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd