Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Καραόλοι μνούχαροι με λαδολέμονο βραστοί
Στη Κύπρο, τα πολύ μεγάλα σαλιγκάρια που είχαν σκληρό περίβλημα λέγονταν μνούχαροι. Μετά το βράσιμό τους σε νερό, σερβίρονταν με λαδολέμονο.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Μεγάλα σαλιγκάρια, βραστά με λαδολέμονο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Στη Κύπρο τα μεγάλα και με σκληρό περίβλημα σαλιγκάρια λέγονταν μνούχαροι (Κάτζη 2000).
Υλικά Συνταγής
Σαλιγκάρια Λεμόνι Ελαιόλαδο Αλάτι Ξίδι
Εκτέλεση Συνταγής
Πριν το μαγείρεμα πλένουμε τα σαλιγκάρια με νερό. Τρίβουμε ελαφρά μεταξύ τους τα σαλιγκάρια και αλλάζουμε το νερό 6-8 φορές, έως ότου καθαρίσουν. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε μια κουταλιά σούπας αλάτι και δύο κουταλιές σούπας ξίδι και δυναμώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τα σαλιγκάρια να ψηθούν. Χτυπάμε λαδολέμονο για το σερβίρισμα. Όταν ψηθούν τα σαλιγκάρια, με ένα πηρούνι τα βγάζουμε από το κέλυφος και τα μαρινάρουμε στο λαδολέμονο. Αν τα σαλιγκάρια δεν βγαίνουν από το κέλυφος, με το πηρούνι αφαιρούμε ένα κομμάτι από το κέλλυφος και το ρουφούμε. (Κάτζη 2000)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο.
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Όταν ψηθούν τα σαλιγκάρια, με ένα πηρούνι τα βγάζουμε από το κέλυφος και τα μαρινάρουμε στο λαδολέμονο. Αν τα σαλιγκάρια δεν βγαίνουν από το κέλυφος, με το πηρούνι αφαιρούμε ένα κομμάτι από το κέλλυφος και το ρουφούμε (Κάτζη 2000). Τα σαλιγκάρια καταναλώνονταν κυρίως σε περιόδους νηστείας. Οι Κύπριοι μάζευαν σαλιγκάρια το πρώτο μήνα της άνοιξης που είχε υγρασία αλλά και το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές (Κάτζη 2000).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κάτζη, Μ. (2000). "Οι τροφές που μας έδινε η φύση", Λαογραφική Κύπρος, 30(50), 104-110.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δήμητρα Δημητρίου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd