Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
λουβίν,το
Φασόλια μαυρομάτικα.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
φασόλια μαυρομάτικα, αμπελοφάσουλα Πρόκειται για είδος οσπρίου γνωστού ως χωριατοφάσουλου, αραποφάσουλου (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα λουβίν,το, 259).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < αρχ. λοβίον < λοβός, με τροπή του ο > ου (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα λουβίν,το, 259) = περίβλημα όπου αναπτύσσονται οι σπόροι των οσπρίων ή άλλων καρπών / σποροθήκη (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Λουβί, 78) < λουβώ (Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα λουβίν,το, 285) Επιστημονική ονομασία: Δόλιχος ο Λοβός (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα λουβίν,το, 173; Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα λουβίν,το, 285) και ανήκει στην οικογένεια Vigna unguiculata. πληθ. τα λουβκιά (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα λουβίν,το, 173) Το φυτό καλείται λουβκιά,η και στον πληθ. οι λουβκιές (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα λουβίν,το, 173)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Η περίοδος καλλιέργειας του λουβιού είναι από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουλίου. Η συγκομιδή του φρέσκου λουβιού γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ του ξηρού το φθινόπωρο. Το ξηρό λουβί, πριν αποθηκευτεί, απλώνεται στο δώμα για να λιαστεί και, στη συνέχεια, το κοσκινίζουν και το αποθηκεύουν (Υπουργείο Γεωργίας 2009, Η καλλιέργεια του λουβιού).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Τόσο το φρέσκο λουβίν (αμπελοφάσουλα) όσο και το ξηρό καταναλώνεται βραστό, μαζί με τομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι και ελιές (Υπουργείο Γεωργίας 2009, Η καλλιέργεια του λουβιού, 16). Το λουβίν, όπως και τα υπόλοιπα όσπρια καταναλώνονταν σε περιόδους νηστείας, συνήθως μετά τις γεωργικές εργασίες ως βραδινό. Στην επαρχία της Κερύνειας οι χωρικοί κατανάλωναν τα όσπρια και ως πρωινό (Χατζηκώστας 1986).
Εορταστικές Περιστάσεις
Το λουβί όπως και τα υπόλοιπα όσπρια ήταν ένα πρόχειρο και φθηνό φαγητό που δεν καταναλωνόταν σε κάποια εορταστική περίσταση.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Παιδιά, Χειρωνάκτες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η τοπική ποικιλία που καλλιεργείται στην Κύπρο είναι η Αργάκα.
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1979 [2002²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Α΄, Γλωσσάριον Γεωργίου Λουκά, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XLI, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009), Η καλλιέργεια του λουβιού, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Χατζηκώστας Λ. (1986), «Τα κουκιά στη δίαιτα και την παράδοση του λαού μας», Λαογραφική Κύπρος 16,36, 103-107. Πηγή φωτογραφίας: «Λουβίν φρέσκο με κολοκύθι» (Προσωπικό αρχείο Δήμητρας Δημητρίου)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δήμητρα Δημητρίου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd