Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Κουμνιαστά ή Παστά Κρέατα
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Επεξεργασμένο χοιρινό κρέας.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η ονομασία των κρεάτων αυτών, κουμνιαστά, οφείλεται στο δοχείο αποθήκευσης τους, τη κούμνα. Στη Δυτική Κύπρο, στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού αυτό το είδος κρέατος ονομάζονταν κουμνιαστά, ενώ στην Ανατολική Κύπρο, στις επαρχίες Αμμοχώστου και Κερύνειας ονομάζονταν παστά (Ξιούτας Π, 1978).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Οικιακή κτηνοτροφία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Μετά τη σφαγή του χοίρου, το κρέας των πλευρών τηγανίζονταν ελαφρώς, αφού προηγουμένως αλατίζονταν, αρτύζονταν με κόλιανδρο ή κύμινο και μαριναριζόταν σε κρασί για 8 έως 15 ημέρες. Στη συνέχεια αποθηκευόταν στη κούμνα (πήλινο δοχείο σαν μικρό πιθάρι) και κάλυπτόταν με μίλλα ,για να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (Νεοφύτου Κ, 1991).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν τα κουμνιαστά είτε τηγανίζοντας τα είτε μαγειρεύοντας τα με πατάτες (Ξιούτας Π, 1978). Με τη χρήση της μίλλας το κρέας διατηρείτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν σημαντικό για την κυπριακή οικία, αφού δεν υπήρχε η κατάλληλη τεχνολογία για τη διατήρηση τροφίμων και ούτε η οικονομική ευχέρεια για την συχνη αγορά κρέατος.
Εορταστικές Περιστάσεις
Η κατανάλωση κρέατος συνηθιζόταν τις Κυριακές, όπου οι Κύπριοι δεν νήστευαν (Ξιούτας Π, 1978).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Ηλικιωμένοι, Θηλάζουσες, Παιδιά, Χειρωνάκτες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Ακόμα τα λουκάνικα που ήταν στεγνά, τηγανίζονταν ελαφρά και φυλάσσονταν σε κούζους (πήλινα δοχεία) με άλλα παστά κρέατα. Αυτά ονομάζονταν κουμνιαστά λουκάνικα (Ξιούτας Π, 1978).
Βιβλιογραφία
Νεοφύτου Κ. (1991) Συντήρηση κρέατος. Λαογραφική Κύπρος,21 (41), σελ. 63-73. Ξιούτα Π.(1978) Κυπριακή λαογραφία των ζώων. Δημοσιεύματα του κέντρου επιστημονικών ερευνών XXXVIII, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δημητρίου Δήμητρα
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής