Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Μολόσιες με σκόρδο
"Όταν ροδοκοκκινίσει ο σκόρδος προσθέτουμε τις μολόχες, το αλάτι και μισό φλιτζάνι (τσαγιού) νερό απ' αυτό που είχαμε βράσει τις μολόχες." (Άννα Σεργίου, Κώμη Κεπήρ Κερύνειας)
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Μολόχες με σκόρδο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
2 δέσμες μολόχες 3 σκελίδες σκόρδο 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο 1/2 κατσαρόλα νερό
Εκτέλεση Συνταγής
Καθαρίζουμε τα σκληρά στελέχη από τις μολόχες και τις πλένουμε. Βάζουμε το νερό να χογλάσει (βράσει αρκετά) κι ακολούθως τοποθετούμε τις μολόχες, μέχρι να ψηθούν. Αφού ψηθούν τις τοποθετούμε μέσα στο κουλιαστήρι για να στραγγίσουν. Βάζουμε μέσα στην ίδια κατσαρόλα (είναι άδεια) το ελαιόλαδο και τον σκόρδο τον οποίο έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια. Όταν ροδοκοκκινίσει ο σκόρδος προσθέτουμε τις μολόχες, το αλάτι και μισό φλιτζάνι (τσαγιού) νερό απ' αυτό που είχαμε βράσει τις μολόχες. Το αφήνουμε ακόμη πέντε λεπτά περίπου και το φαγητό είναι έτοιμο. (Άννα Σεργίου , 67 ετών από την Κώμη Κεπήρ Κερύνειας)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Αυτή τη συνταγή την φτιάχναμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αφού οι μολόχες όπως πολλά αγριόχορτα, βλαστούσαν την εποχή αυτή (Άννα Σεργίου, 67 ετών από την Κώμη Κεπήρ Κερύνειας)
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Απόσπασμα συνέντευξης από την κα. Άννα Σεργίου: "Ερώτηση: Είναι τοπική συνταγή; Πού την φτιάχνουν; Απάντηση: Όχι δεν είναι τοπική συνταγή, που μόνο στο χωριό μας φτιαχνόταν. Εμείς προσωπικά την φτιάχναμε στην Κώμη Κεπήρ. Ερώτηση: Πόσο συχνά την φτιάχνεις τώρα; Απάντηση: Μία φορά το μήνα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Ερώτηση: Πόσο συχνά την έφτιαχνες προηγουμένως; Απάντηση: Στην μικρή μου ηλικία, όταν ζούσαμε στην Κώμη Κεπήρ, την κάναμε πιο συχνά, ίσως και μία φορά την εβδομάδα, επειδή παλιά είχαμε ιδιοκτησία μας χωράφια, στα οποία φύτρωναν μολόχες." (Άννα Σεργίου , 67 ετών από την Κώμη Κεπήρ, Κερύνειας)
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορική μαρτυρία: Άννα Σεργίου , 67 ετών από την Κώμη Κεπήρ Κερύνειας. Καταγραφή: Χριστιάνα Χριστοφή, Οκτώβρης 2010. Επιμέλεια: Στάλω Λαζάρου.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Χριστιάνα Χριστοφή / Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής