Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Γλυκό φράουλα
Οι φράουλες, που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να είναι
γερές,
μεγάλες, αλλά όχι πολύ ώριμες.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Γλυκό του κουταλιού φράουλα.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 κιλό φράουλες (όχι πολύ ώριμες) 3/4 κιλού ζάχαρη 1 ποτήρι νερό 1/2 ποτήρι χυμό λεμονιού 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση Συνταγής
Διαλέγουμε τις φράουλες μεγάλες και γερές. Τις πλένουμε καλά και αφαιρούμε με προσοχή το κοτσάνι τους να μη λιώσουν. Τοποθετούμε τις φράουλες σε πιατέλα σε μια στρώση και τις ραντίζουμε με 1/2 ποτήρι χυμό λεμονιού. Τις αφήνουμε στο λεμόνι για 3-4 ώρες και στα ενδιάμεσα τις αναποδογυρίζουμε. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό σε πλατιά κατσαρόλα και τοποθετούμε στραγγισμένες τις φράουλες σε μια στρώση. Τις βάζουμε στη φωτιά να κοχλάσουν για πέντε λεπτά περίπου. Ανακινούμε την κατσαρόλα στην αρχή μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Βγάζουμε προσεκτικά τις φράουλες με τρυπητή κουτάλα. Ξαναβράζουμε το σιρόπι να δέσει πολύ καλά. Ρίχνουμε τις φράουλες στο σιρόπι και βλέπουμε ότι αραιώνει. Περιμένουμε να "καταστηθεί" το γλυκό και ρίχνουμε στο τέλος μια κουταλιά χυμό λεμονιού. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακινούμε την κατσαρόλα να συγκεντρωθεί όλος ο αφρός στο κέντρο. Με τον τρόπο αυτό αφαιρείται πολύ εύκολα ο αφρός. Όταν κρυώσει εντελώς το γλυκό, το βάζουμε στα βάζα πολύ προσεκτικά για να μην λίωσει. Διατηρείται στο ψυγείο για ένα χρόνο. (ΥΓΦΠΠ 2009, 14).
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Δέσιμο με σιρόπι.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009). Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής