Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Γλυκό γκρέιπφρουτ
Είδος γλυκού από ένα ιδιαίτερο φρούτο της οικογένειας των εσπεριδοειδών. Η ελαφριά πικράδα που αφήνει ως γεύση, καθώς και το άρωμά του, είναι χαρακτηριστικά.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Γλυκό του κουταλιού γκρέιπφρουτ.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 10 γκρέιπφρουτ 2 1/2 κιλά ζάχαρη 2 1/2 ποτήρια νερό 2 1/2 κουταλιές χυμό λεμονιού Εκδοχή Β΄ 1 κιλό γκρέιπφρουντ 1 κιλό ζάχαρη Νερό Λεμονάδα
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Πλένουμε τα γκρέιπφρουτ, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε σε λεπτό (ψιλό) τρίφτη. Χαράσσουμε το κάθε φρούτο σε 4 ίσα μέρη και αφαιρούμε από τις φλούδες τις χοντρές ίνες. Αν είναι πολύ χοντρόφλουδα μπορούμε να αφαιρέσουμε λίγη ψίχα. Τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό ή απλά τα διπλώνουμε και τα περνούμε σε χοντρή άσπρη κλωστή με χοντρή βελόνα. Το πρώτο ρολό, όπως και το τελευταίο της ίδιας κλωστής, το τυλίγουμε 2-3 φορές κυκλικά για να είναι πιο στερεά. Τα βράζουμε, τα αφήνουμε να κοχλάσουν για 5 λεπτά και αλλάζουμε το νερό τους με κρύο. Την ίδια μέρα αλλάζουμε 2-3 φορές το νερό τους χωρίς, όμως, να τα ξαναβράσουμε. Τη δεύτερη και τρίτη μέρα αλλάζουμε απλά το νερό τους, την πρώτη φορά με κοχλαστό νερό και ύστερα με κρύο για 2-3 φορές. Την τέταρτη μέρα αλλάζουμε το νερό τους και τα βράζουμε μέχρι να ψηθούν, δηλαδή να μαλακώσουν. ΄Οταν πέφτουν από τη βελόνα είναι έτοιμα. Τα στραγγίζουμε και όταν κρυώσουν τους ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνουμε για 3-4 ώρες. Τα κοχλάζουμε για 10 λεπτά περίπου και τα αφήνουμε για την επόμενη μέρα. Κοχλάζουμε το γλυκό να δέσει, ξαφρίζοντας όταν χρειάζεται. Προς το τέλος του δεσίματος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Γεμίζουμε τα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε για 3 λεπτά. (ΥΓΦΠΠ 2009, σ. 19) Εκδοχή Β΄ Παίρνουμε τα γκρέιπφρουτ, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια. Τυλίγουμε το κάθε κομμάτι ξεχωριστά και το στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα. Βάζουμε τα κομμάτια 2-3 μέρες στο νερό για να φύγει η πικράδα τους. Τα ζεσταίνουμε για λίγο και τα βάζουμε στη λεμονάδα. Φτιάχνουμε το σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε στη φωτιά να καταστηθούν. Μετά τα βάζουμε σε μια μπουκάλα με το σιρόπι. (Μαρία Βρόντη και Μαρία Κυριακίδου, 63 ετών, Κυπερούντα)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Δέσιμο με σιρόπι.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γίνεται το γλυκό γκρέιπφρουτ, γίνονται και τα γλυκά περγαμόντο και κιτρόμηλο (ΥΓΦΠΠ 2009, 20). Το γλυκό "φράπα" γίνεται όπως το γλυκό γκρέιπφρουτ με μόνο μία μικρή διαφορά. Επειδή η φράπα έχει πολύ χοντρή φλούδα, δεν την τυλίγουμε. Από κάθε φράπα βγάζουμε, ανάλογα, 4-6 ίσα κομμάτια φλούδας. Κάθε κομμάτι μοιράζεται οριζόντια στα δύο (σαν 2 τρίγωνα). Δεν το περνούμε σε κλωστή. Στη συνέχεια ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως στο γλυκό γκρέιπφρουτ (ΥΓΦΠΠ 2009, 20).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009). Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφορική μαρτυρία: Μαρία Βρόντη και Μαρία Κυριακίδου, 63 ετών, Κυπερούντα (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής