Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Γλυκό πορτοκάλι
Το πορτοκάλι, αγαπημένο εσπεριδοειδές φρούτο, χρησιμοποιείται ακόμη και ολόκληρο για την παρασκευή γλυκού του κουταλιού.
Κατάλληλες ποικιλίες είναι τα Μέρλιν και Γιάφφα.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
4 πορτοκάλια (Μέρλιν ή Γιάφφα) 1 1/2 κιλό ζάχαρη 1 ποτήρι νερό 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση Συνταγής
Ξύνουμε τα πορτοκάλια σε ψιλό τρίφτη. Βράζουμε τα πορτοκάλια ολόκληρα και τα αφήνουμε να κοχλάσουν για μισή ώρα. Μέσα σε 8 ώρες αλλάζουμε το νερό τους 2-3 φορές. Κόβουμε το κάθε πορτοκάλι σε τέταρτα και ύστερα σε όγδοα. Αφαιρούμε τους σπόρους και με ένα ψαλίδι κόβουμε τις χοντρές ίνες. Τοποθετούμε τα κομμάτια του πορτοκαλιού σε μια πιατέλα και τα ραντίζουμε με τη μισή ζάχαρη για να βγάλουν το ζουμί τους. Την επόμενη μέρα βράζουμε το ζουμί που έβγαλαν τα πορτοκάλια μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και το νερό μέχρι να καταστηθεί. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια πορτοκαλιού. Τα κοχλάζουμε για περίπου 5 λεπτά. Την άλλη μέρα, καταστήνουμε κανονικά το γλυκό πορτοκαλιού και λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Γεμίζουμε τα βάζα όταν το γλυκό κρυώσει, τα κλείνουμε και τα αποθηκεύουμε. (ΥΓΦΠΠ 2009α, 21. ΥΓΦΠΠ 2009β, 72)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Δέσιμο με σιρόπι.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009α). Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (2009β). "Για την αγρότισσα: Τα εσπεριδοειδή και τρόποι διατήρησης τους", Αγρότης (Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2009).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής