Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Γλυκό κκεράζι
Για την αφαίρεση των κουκουτσιών χρησιμοποιούνται σήμερα ειδικά εργαλεία. Παλαιότερα, οι γυναίκες μεταχειρίζονταν για τον ίδιο σκοπό μεταλλικά τσιμπιδάκια των μαλλιών.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Γλυκό του κουταλιού κεράσι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 κιλό κεράσια "γαλλικά" 1 κιλό ζάχαρη 1 ποτήρι νερό 1/2 ποτήρι ασβέστη 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού (για τη λεμονάδα) 3-4 φύλλα κιούλι (αρμπαρόριζα) ή βανίλια 1 κουταλιά χυμό λεμονιού Εκδοχή Β΄ 1,5 κιλό κεράσια άσπρα Napoleon (όχι πολύ ώριμα) 1 κιλό ζάχαρη 1/2 λίτρο νερό Τον χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι 1 κλωναράκι κιούλι (αρμπαρόριζα) ή λίγη βανίλια Για το ασβεστόνερο: 2 λίτρα νερό 2 κουταλιές της σούπας ασβέστη 1 μεγάλο τούλι με πολύ ψιλές τρυπούλες ή ένα τουλπάνι
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα κεράσια και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει τον ασβέστη. Τα αφήνουμε για 2 ώρες, τα βγάζουμε και τα πλένουμε πολύ καλά. Βγάζουμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο και τα ρίχνουμε σε λεκάνη με νερό και το χυμό λεμονιού (λεμονάδα) για 1-2 ώρες. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και μόλις το σιρόπι αρχίσει να κοχλάζει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Στραγγίζουμε πολύ καλά τα κεράσια και τα ρίχνουμε στο σιρόπι. Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά αφού προσθέσουμε και το κιούλι. Τα αφήνουμε να κοχλάζουν μέχρι να δέσει το σιρόπι, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται. Προς το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει ακόμα 1-2 βράσεις, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει. Γεμίζουμε τα βάζα, τα κλείνουμε και τα αποθηκεύουμε. (ΥΓΦΠΠ 2009, σ.5) Εκδοχή Β΄ Πλένουμε τα κεράσια και αφαιρούμε τα κοτσάνια και προσεκτικά τα κουκούτσια με ειδικό εργαλείο ή με φουρκέτα. Διαλύουμε τον ασβέστη, ανακατεύοντας τον με μια κουτάλα, στα δύο λίτρα του νερού, όσο μπορούμε καλύτερα. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια μεγάλη λεκάνη ή σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σουρώνοντας το πρώτα με το τούλι ή το τουλπάνι ώστε να πάρουμε μόνο ένα γαλακτερό υγρό. Δηλαδή για κάθε λίτρο νερό βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας ασβέστη. Προσθέτουμε σ’ αυτό το υγρό τα καθαρισμένα κεράσια και τ’ αφήνουμε για μια έως δύο ώρες ανακατεύοντας το υγρό ελαφριά 2-3 φορές. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε τα κεράσια πολύ καλά (περίπου 8 με 10 χέρια) ώσπου το νερό να είναι διαυγές και τα βάζουμε σ’ ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν. Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5 λεπτά - ο χρόνος μετράει από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός. Ρίχνουμε τα κεράσια και βράζουμε για ακόμα 5 λεπτά, τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για 24 ώρες. Την άλλη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι του και λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού και το κιούλι ή τη βανίλια. Μόλις διαπιστώσουμε ότι είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και αρχίζουμε να ανακινούμε την κατσαρόλα δεξιά-αριστερά και με κυκλική κίνηση αρκετές φορές μέχρι να κρυώσει. (Κυθραιώτου 2013, 62-63)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Δέσιμο με σιρόπι.
Σχόλια Συνταγής
Στην περιοχή της Μαραθάσας, για την παρασκευή του γλυκού χρησιμοποιούνται συνήθως λευκόσαρκα κεράσια της ποικιλίας Napoleon (Κυθραιώτου 2013, 41).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Το γλυκό του κερασιού είναι το δημοφιλέστερο γλυκό στα σπίτια της Μαραθάσας (Κυθραιώτου 2013, 41).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η κοιλάδα της Μαραθάσας και πιο συγκεκριμένα ο Πεδουλάς είναι οι κύριες περιοχές καλλιέργειας κερασιών στην Κύπρο εδώ και αρκετές δεκαετίες. Τα πετροκέρασα της περιοχής με τη σφικτή και ζουμερή σάρκα είναι περιζήτητα το καλοκαίρι, αλλά και τα λευκόσαρκα είναι η αποκλειστική ποικιλία για την παρασκευή γλυκού του κουταλιού (Κυθραιώτου 2013, 41-42).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κυθραιώτου, Φ. (2013). Γαστρονομικός οδηγός Μαραθάσας, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού-Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009). Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου / Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής