Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Γλυκό βαζανάκι
"Βάλλω τα στην κατσαρόλα με 3-4 ποτήρια νερό, με κιούλι και γαρίφαλα για να δώσει μυρωδιά. Βάλλω και τρεις φέττες λεμονιού για να φύει η μυρωδιά του βαζανιού. "
(Πέπα Φρίξου, Πάχνα Λεμεσού)
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 100 βαζάνια 4 κιλά ζάχαρη 3,5 ποτήρια νερό Γαρύφαλο Κιούλι Λεμόνι Εκδοχή Β΄ 25-30 βαζανάκια 1 κιλό ζάχαρη 3 φλιτζάνια νερό 1 κουτάλι λεμόνι 30 αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα 1 φλιτζάνι ασβέστη Γαρίφαλα Κανέλα
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ "Στο χωράφι μας φυτεύουμε βαζανιές. Όταν τα βαζάνια μεγαλώσουν ένα δάκτυλο περίπου τα κόβουμε. Τα καθαρίζω με το μαχαίρι για να είναι πιο μαλακά. Μερικοί το αφήνουν με το φύλλο για να έρτει πιο γυαλιστερό. Τρυπώ τα με το πηρουνάκι για να μην σουρώσουν και βάζω τα στο νερό που έχει ασβέστη για 2 ώρες. Μετά πλυνίσκω (πλένω) τα καλά 3 φορές. Βάλλω τα στην κατσαρόλα με 3-4 ποτήρια νερό, με κιούλι και γαρίφαλα για να δώσει μυρωδιά. Βάλλω και τρεις φέττες λεμονιού για να φύει η μυρωδιά του βαζανιού. Καταστήνεις το και παρατηράς το να μην λιώσει." (Πέπα Φρίξου, Πάχνα Λεμεσού) Εκδοχή Β΄ Πλένουμε και καθαρίζουμε τα βαζανάκια. Τα ρίχνουμε σε λεμονάδα για να μη μαυρίσουν. Τα βάζουμε σε ασβεστόνερο και τα αφήνουμε 1-2 ώρες. Τα πλένουμε καλά. Τα σχίζουμε στη μέση και βάζουμε το αμύγδαλο. Τα δένουμε για να μη βγει το αμύγδαλο με το βράσιμο. Βάζουμε το νερό να βράσει και ρίχνουμε τα βαζανάκια να ψηθούν. Τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε σε λεμονάδα. Ετοιμάζουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη, νερό και λεμόνι. Όταν αρχίσει να δένει, ρίχνουμε τα γαρίφαλα και την κανέλα σωστή. Βγάζουμε τα βαζανάκια από τη λεμονάδα και τα βάζουμε επάνω στην πετσέτα να στραγγίσουν. Τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι και τα βράζουμε 3-5 λεπτά. Κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά και τα αφήνουμε μέχρι την επόμενη. Παίρνουμε ένα-ένα τα βαζανάκια και αφαιρούμε την κλωστή. Τα ρίχνουμε πάλι στο σιρόπι και αφήνουμε το γλυκό να καταστηθεί. Προσθέτουμε το λεμόνι, το αφήνουμε ακόμα μερικά λεπτά και το κατεβάζουμε. Όταν κρυώσει, το βάζουμε στις μπουκάλες. (Σωτηρούλα Κυριάκου, 56 ετών, Δύμες).
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Δέσιμο με σιρόπι.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Απόσπασμα συνέντευξης από την κα. Πέπα Φρίξου: Ερώτηση: Υπήρχαν ιδιαίτερες περιπτώσεις όπου φτιαχνόταν το γλυκό; Μήπως συνδέεται με κάποιο έθιμο, με κάποια εκδήλωση; Απάντηση: Όχι. Ερώτηση: Από πού έμαθες τη συνταγή; Απάντηση: Από τη μητέρα μου. Ερώτηση: Μήπως έκανες κάποιες αλλαγές-τροποποιήσεις στη συνταγή (υλικά, αναλογία υλικών, μέθοδος παρασκευής, τρόπος φύλαξης, τρόπος ή μέσα ψησίματος); Απάντηση: Όχι. Ερώτηση: Είναι τοπική συνταγή, που την φτιάχνουν; Απάντηση: Την φτιάχνουν και σε άλλα ορεινά χωριά που φυτεύουν βαζάνια. Ερώτηση: Πόσο συχνά κάνεις γλυκό βαζανάκι τώρα; Απάντηση: 2-3 φορές το χρόνο. Ερώτηση: Πόσο συχνά τα έφτιαχνες προηγουμένως; Απάντηση: Μια φορά κάθε τόσο. Εκερνούσαμε τον κόσμο τον ξένο.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορικές μαρτυρίες: Πέπα Φρίξου, 61 ετών από την Πάχνα Λεμεσού. Καταγραφή: Ζηνοβία Χαραλάμπους, Οκτώβρης 2010. Επιμέλεια: Στάλω Λαζάρου. Σωτηρούλα Κυριάκου, 56 ετών, Δύμες (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ζηνοβία Χαραλάμπους, Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής