Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Παστόσυκα
Παλαιότερα τα ξηρά άσπρα σύκα ονομάζονταν παστόσυκα, τα δε ξηρά βαζανάτα, μαξίλλες. Οι μαξίλλες παρασκευάζονται στην Πάφο. Οι πιο γλυκές και εύγευστες είναι αυτές της Λυσού και των Αρόδων (χωριά της Πάφου).
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Αποξηραμένα σύκα.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Ώριμα σύκα, ποιλικίας "αμπελίσιμα"
Εκτέλεση Συνταγής
Οι συκιές των αμπελιών παράγουν τα σύκα τα «αμπελίσιμα» (ντελούνικα), που είναι μικρά σε μέγεθος αλλά πολύ γλυκά και δεν επηρεάζονται από τη μεσογειακή μύγα. Τα σύκα αυτά αφήνονται συνήθως να ψηθούν καλά και να πέσουν μόνα τους από τη συκιά. Στη συνέχεια απλώνονται στον ήλιο και μετά ρίπτονται σε ζεματιστό νερό που περιέχει «αλουσίβα», φύλλα δάφνης και άλλα φυσικά αρώματα. Αμέσως σχεδόν, βγαίνουν από το νερό και αφού αφεθούν να στεγνώσουν πασπαλίζονται με αλεύρι. (http://www.spilia.org/traditionalProduct.shtm)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Αποξήρανση στον ήλιο.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Σύμφωνα με τον Φαρμακίδη (1938), τα ξηρά άσπρα σύκα ονομάζονταν παστόσυκα, τα δε ξηρά βαζανάτα, μαξίλλες. Οι μαξίλλες παρασκευάζονται στην Πάφο. Οι πιο γλυκές και εύγευστες είναι αυτές της Λυσού και των Αρόδων (χωριά της Πάφου). Κατά τις αρχές του 20ού αιώνα (1938) πωλούνταν σε οκάδες, αλλά και σε ορμαθούς, δηλαδή περασμένα σε κλωστή, βάρους μιας οντζιάς (100 δράμια). (Φαρμακίδης 2000)
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Φαρμακίδης, Ξ. (2000). Άπαντα, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Χρυσάνθου Α. (2004). Παραδοσιακά προϊόντα. Ανάκτηση από: http://www.spilia.org/traditionalProduct.shtm
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής