Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
μολόχα,η
Είδος μαλάχης, αυτοφυούς εδώδιμου χόρτου, Malva parviflora.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για είδος μαλάχης, αυτοφυούς εδώδιμου χόρτου.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Επιστημονική ονομασία: Malva (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα μολόχα,η, 180) - Μαλάχη η μικρανθής (Malva parviflora) (Βικιπαίδεια. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «Μολόχα») πληθ. οι μολόσες (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα μολόχα,η, 180)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Βράζεται μόνη της και τρώγεται με λαδολέμονο ή μαγείρευεται με διάφορα όσπρια. Μαζεύεται από τον Γενάρη μέχρι τον Απρίλιο (Καντζηλάρης 2007, 265). Στο Παλαιχώρι έβραζαν τη μολόχα και πρόσθεταν λίγο λάδι και αλεύρι. Την έβαζαν επίσης στα όσπρια (Ψιλλίτα-Ιωάννου 2010, 59).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Οι μολόσ̆ες τρώγονται μαγειρεμένες ως σούπα. Συχνά όταν το στέλεχός τους είναι χοντρό, τηγανίζονται. Τις επιζητούσαν ιδιαίτερα οι πτωχοί χωρικοί (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα μολόχα,η, 180). Το συγκεκριμένο φυτό περιέχει χολίνη, ταννίνη, ρητίνη, οξαλικό ασβέστιο, βιταμίνη Α, Β1, Β2, Ο και ανόργανα άλατα. Χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες φαρμάκων για διάφορες ασθένειες, εσωτερικές και δερματικές. Βοηθά στη θεραπεία των βρογχικών, του βήχα, των φλεγμάτων, της λαρυγγίτιδας, της φαρυγγίτιδας και του βραχνιάσματος. Κάνει καλό στη γαστρίτιδα, στη δυσκοιλιότητα, στην κυστίτιδα, στους κολικούς των εντέρων και ευκολύνει τις κενώσεις. Καθαρίζει το συκώτι και αυξάνει το γάλα στις λεχώνες (Καντζηλάρης 2007, 265).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Αθλούμενοι, Άλλη Ομάδα, Ασθενείς, Βρέφη, Εγκυες, Ηλικιωμένοι, Θηλάζουσες, Παιδιά, Χειρωνάκτες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Οι μολόχες φαίνεται ότι έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες διότι όταν τα παιδιά τσιμπηθούν από τις τσουκνίδες έτριβαν το προσβληθέν μέρος με αυτές λέγοντας «έμπα μολόχα, έβγα τσικνίθθα» (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα μολόχα,η, 180).
Βιβλιογραφία
Καντζηλάρης Γ. (2007), Το Καϊμακλί μέσα από το πέρασμα του χρόνου, Έκδοση Νέας Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Καϊμακλίου, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Ψιλλίτα-Ιωάννου Π. (2010), Παλαιχώρι: Ιστορία και Πολιτισμός, Πλατύπους Εκδοτική, Αθήνα. Διαδικτυακή πηγή: Βικιπαίδεια. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «Μολόχα», https://el.wikipedia.org/wiki/Μολόχα. Πηγή φωτογραφίας: «Μολόχα» (Καντζηλάρης 2007, 275)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Ελένη Χρίστου, Σάββας Πολυβίου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής